Презентація на тему «Математика в Архітектурі»


1092



Слайд #1


Математика в Архітектурі
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #1

Слайд #2


Поняття «архітектура» має кілька значень. Архітектура - найдавніша сфера людської діяльності. Головний сенс поняття архітектура полягає в тому, що це сукупність будівель та споруд різного призначення, це простір, створений людиною і необхідне для його життя та діяльності.
Архітектурні пам'ятки, що дійшли до нас з глибини століть, допомагають нам зрозуміти цілі, погляди, думки, традиції і звички, уявлення про красу, рівень знань людей, які колись жили на Землі. Вони повинні були створювати комфортні умови для різної діяльності людини. Зведені споруди повинні бути міцними, безпечними і довго служити людям. Але людині властиво ще й прагнення до краси, тому все, що вона робить, вона намагається зробити красивим.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #2

Слайд #3


Математика - головний путівник до архітектури. Без математичних дій неможлива реалізація архітектурного об'єкта.
Гіпотеза: архітектура і математика взаємопов'язані. Математика-це не тільки струнка система законів, теорем і задач, але й унікальне засіб пізнання краси.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #3

Слайд #4


При складанні плану найчастіше вирішується геометрична задача про розбиття фігури на частини. Обов'язково використовується поняття масштабу. Він зображує план з точки зору математики, представляючи його у вигляді тієї фігури, яку можна було б побачити, дивлячись на неї зверху з правого і лівого боку. Виконуються різні розрахунки для обчислення кількості необхідного матеріалу.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #4

Слайд #5


Форма предмета, в основі якої лежить співвідношення золотої пропорції, як довели психологи і математики, сприймається людиною як краса і гармонія. Золотий перетин в математиці – це такий розподіл на частини відрізка, коли весь відрізок відноситься до більшої частини так, як більша відноситься до меншої частини.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #5

Слайд #6


Скульптурні споруди, пам'ятники споруджуються, для того, щоб увічнити знаменні події, зберегти в пам'яті нащадків імена прославлених людей, їх подвиги і діяння. Відомо, що ще в стародавні часи основу скульптури складала теорія пропорцій. Відносини частин людського тіла зв'язувалися з формулою золотого перетину.
Пропорції «золотого перетину» створюють враження гармонії краси, тому скульптори використовували їх в своїх творах. Скульптори стверджують, що талія ділить досконале людське тіло відносно «золотого перетину». Так, наприклад, знаменита статуя Аполлона Бельведерського складається з частин, що діляться по золотих відносинах. Великий старогрецький скульптор Фідій часто використовував «золотий перетин» в своїх творах. Найзнаменитішими з них були статуя Зевса Олімпійського (яка вважалася однією з чудес світу) і Афіни.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #6

Слайд #7


Зевс Олімпійський
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #7

Слайд #8


Жоден з видів мистецтв так тісно не пов'язаний з геометрією як архітектура.
Архітектурні твори живуть у просторі, є його частиною, вписуючись в певні геометричні форми. Крім того, вони складаються з окремих деталей, кожна з яких також будується на базі певного геометричного тіла. Часто геометричні форми є комбінаціями різних геометричних тіл.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #8

Слайд #9


Будинок культури імені В. В. Русакова
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #9

Слайд #10


Симетрія - відповідність, незмінність , проявлені при будь-яких змінах, перетворення.
Симетрія - закономірне розташування однакових архітектурних форм та обсягів відносно осі площини, що проходить через центр композиції. Симетричними вважають тотожні елементи форми відносно точки (центру), осі або площини симетрії.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #10

Слайд #11


Реймський собор Богоматері
Архітектурні споруди
Оперний театр Сіднея
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #11

Слайд #12


Ейфелева вежа
Римський колізей
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #12

Слайд #13


Кремль
Софіївський собор
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #13

Слайд #14


Новітня архітектура
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #14

Слайд #15


Новітня архітектура
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #15

Слайд #16


З точки зору математики в архітектурних спорудах всіх часів панує єдність числа і фігури. Звідси випливає висновок про необхідність застосування і вдосконалення математичних методів в архітектурній композиції, так як саме вони, як абстракція, дозволять об'єднати засоби гармонізації.
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #16

Слайд #17


Презентація
учениці 10-Б класу
ЗОШ I-III ступенів №2
м. Роздільна
Нєдєлку Тетяни
Презентація на тему «Математика в Архітектурі» - Слайд #17