Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19)


955



Слайд #1


Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #1

Слайд #2


Доля дуже рано навчила Лесю Українку мужності. Вона змушена була змагатися з тяжкою хворобою, що вразила її ще в дитинстві, зробила недосяжною її блискучу музичну кар'єру і мучила поетесу всі подальші роки. Проте оця ще дитяча зневага до фізичного і душевного болю супроводжувала Лесю Українку все її життя.
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #2

Слайд #3


Немає людини, яка б не любила свободу, але справедлива людина вимагає її для всіх… Вольтер
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #3

Слайд #4


Леся Українка пішла шляхом Кобзаря. Вона прагне створити образ духовно могутньої людини-борця, здатної втілити в собі дух епохи
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #4

Слайд #5


Хто вам сказав, що я слабка,
Що я корюся долі?
Хіба тремтить моя рука?
Чи пісня й думка кволі?
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #5

Слайд #6


У вірші "На столітній ювілей української літератури", присвяченому І.Котляревському, вона так висловлюється про долю поетів-борців:
Ніхто Їх не брав під свою оборону,
Ніхто не спускався з найвищого трону,
Щоб їм уділяти хвали,
Чоло не вінчали лавровії віти.
Тернів не скрашали ні злото, ні квіти,
Страждали співці в самоті.
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #6

Слайд #7


Ніжна, але сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка — неперевершений поет боротьби, поет-патріот. Саме тому Лесю Українку називають дочкою Прометея, бо саме вона перейняла від Тараса Шевченка й понесла далі естафету правди, добра, людяності.Провідне місце в ліриці Лесі Українки займає тема любові до рідного краю, який вона хотіла бачити вільним і щасливим.У поезії «Красо Україно — Подолля» поетеса оспівує казковий край свого дитинства, висловлює глибоку любов до трудового народу, вміння побачити за красою природи людську недолю:Красо України, Подолля!Розкинулось мило, недбало!Здається, що зроду недоля,Що горе тебе не здавало!Онде балочка весела,В ній хороші, красні села,Там хати садками вкриті,Срібним маревом помиті.
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #7

Слайд #8


У циклі віршів «Мелодії» Леся Українка порушує багато проблем: любов до життя, віра в перемогу світла над темрявою, життя над смертю.У вірші «Грішниця» поетеса створила образ жінки — справжньої патріотки, яка не боїться загинути в молоді роки, вона лише бажає «не пропасти даремне».
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #8

Слайд #9


У своїх поетичних творах Леся Українка створила ряд мужніх і сильних духом образів, якими возвеличує мужність, патріотизм. її вірші сповнені патріотизму, любові до рідного краю — це й засіб виховання позитивних якостей у нас, її нащадків.
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #9

Слайд #10


У тебе, Лесю, нам позичить сили б,Терпіння, оптимізму, доброти,Навчитися любові й віри,Щоб тернами життя іти. І не губитися в печалях, болі, Не опустити руки у біді, А просто дякувати долі За те, що бачим світ чарівний у красі.Сказати легко, а от так боротись…Коли життя , як полум'я свічі,Ось- ось загасне, ні – ще дужче спалахне…І знов біда відступить і зітхне. Дивує всіх твоя залізна воля, Життя стрімкий, невпинний рух. Ти не одну вершину підкорила, Бо сильний і незламний мала дух.Ні, в небі ще твоя не згасла зірка, На фоні вічності ясніше лиш горить.Хоч на землі була так мало,Так по собі лишила слово,Що не вмирає протягом століть!
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #10

Слайд #11


дякую за увагу
Презентація на тему «Леся Українка» (варіант 19) - Слайд #11