Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5)


1055



Слайд #1


Електричний струм
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #1

Слайд #2


Електричний струм – це…
(англ. electric current) — упорядкований рух електричних зарядів у просторі. Заряди, які створюють електричний струм, називають носіями струму: у металах це електрони, у напівпровідниках — електрони та дірки, в електролітах — позитивно та негативно заряджені йони, в іонізованих газах — йони й електрони.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #2

Слайд #3


Джерела електричного струму
Зрозуміло, що будь-який справний електротехнічний пристрій працюватиме тільки тоді, коли виконані умови існування електричного струму: наявність вільних заряджених частинок і електричного поля. За створення електричного поля «відповідають» джерела струму.
Електричне поле
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #3

Слайд #4


У джерелах електричного струму електричне поле створюється й підтримується завдяки розділенню різнойменних електричних зарядів. У результаті на одному полюсі джерела накопичуються частинки, що мають позитивний заряд, а на другому — частинки, що мають негативний заряд. Між полюсами виникає електричне поле. Під дією цього поля в провіднику, яким з'єднані полюси, вільні заряджені частинки починають напрямлений рух, тобто виникає електричний струм.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #4

Слайд #5


Однак розділити різнойменні заряди не так просто, адже між ними існують сили притягання. Для розділення у джерелах електричного струму різнойменних зарядів, а отже, для створення електричного поля, необхідно виконати роботу. Її можна виконати за рахунок механічної, хімічної, теплової та інших видів енергії.Джерела електричного струму — пристрої, що перетворюють різні види енергії на електричну енергію.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #5

Слайд #6


Види джерел електричного струму
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #6

Слайд #7


Фізичні джерела
До фізичних джерел електричного струму прийнято відносити пристрої, в яких розділення зарядів відбувається за рахунок механічної, світлової або теплової енергії. Прикладами таких джерел струму можуть бути електрофорна машина , турбогенератори електростанцій, фото- і термоелементи тощо.
Електроформа машина
Турбогенератор
електростанції
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #7

Слайд #8


Хімічні джерела
Незважаючи на всю різноманітність фізичних джерел електричного струму, у повсякденному житті ми здебільшого маємо справу з хімічними джерелами електричного струму - гальванічними елементами й акумуляторами.Хімічними джерелами елктричного струму називають пристрої, в яких розподіл зарядів відбувається за рахунок енергії, що виділяється внаслідок хімічних реакцій.
Контейнер для відпрацьованих побутових хімічних джерел струму. (батарейок і акумуляторів стандартних типорозмірів та нестандартних від побутових пристроїв)
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #8

Слайд #9


Цікаві факти ЕЛЕКТРИКИ
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #9

Слайд #10


Через тертя об повітря електризується обшивка літаків. Тому перед посадкою їх розряджають за допомогою металевого троса, який опускають на землю.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #10

Слайд #11


Під час перевезення бензину заряджаються стінки цистерни, тому за бензовозом тягнеться землею металеве коло, а за легковими автомобілями – смуги з провідної гуми.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #11

Слайд #12


З небажаною електризацією в побуті та в промисловості борються, підвищуючи вологість повітря в приміщенні, натираючи підлогу й стіни антиста-тичною мастикою.Практично не електризуються одяг із природного волокна – бавовни та льону.
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #12

Слайд #13


Статична електрика використовується людиною:
для лікування органів дихання спеціальними електроаерозолями;
для очищення повітря від пилу й сажі за допомогою електростатичних фільтрів;
в електрокопіювальних пристроях (наприклад, у ксероксі);
для фарбування тканин у фарбувальнях;
для копчення риби на спеціалізованих комбінатах (у спеціалізованих камерах контейнер з рибою заряджають позитивним зарядом, а електроди – негативним, що значно прискорює процес копчення).
Презентація на тему «Електричний струм» (варіант 5) - Слайд #13