- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Хімія в моєму житті»
Презентація на тему «Хімія в моєму житті»
886
Слайд #1
хімія в моєму житті
Слайд #2
Загальновідомо:
хімія – наука про природу,
яка вивчає
молекулярно-атомарні
перетворення речовин,
тобто перетворення, при яких
молекули одних речовин
руйнуються, а на їх місці
утворюються молекули
інших речовин
з новими властивостями.
хімія – наука про природу,
яка вивчає
молекулярно-атомарні
перетворення речовин,
тобто перетворення, при яких
молекули одних речовин
руйнуються, а на їх місці
утворюються молекули
інших речовин
з новими властивостями.
Слайд #3
Але, що є хімія для нас?
Яку роль вона відіграє для життя?
Яку роль вона відіграє для життя?
Слайд #4
це наше життя -
все, що ми відчуваємо,
бачимо навколо
по-перше:
все, що ми відчуваємо,
бачимо навколо
по-перше:
Слайд #5
ми самі
складаємось
з хімічних речовин,
які постійно реагують
між собою
складаємось
з хімічних речовин,
які постійно реагують
між собою
Слайд #6
віруси, мурашки,
люди, планети,
зірки, галактики -
все у світі
складається
з хімічних елементів
люди, планети,
зірки, галактики -
все у світі
складається
з хімічних елементів
Слайд #7
Увесь Всесвіт є дуже великим і дуже складним хімічним реактором.
Слайд #8
По-друге – це найважливіша галузь економіки.
Немає такої промисловості, в якій не була б задіяна хімія і розвиток якої не залежав би від досягнень у цій галузі.
Немає такої промисловості, в якій не була б задіяна хімія і розвиток якої не залежав би від досягнень у цій галузі.
Слайд #9
Глобальні проблеми, що нині стоять перед нашою планетою (забруднене середовище, глобальне потепління, енергетична криза), можуть вирішити
на практиці лише хіміки різних спеціальностей.
по-третє,
на практиці лише хіміки різних спеціальностей.
по-третє,
Слайд #10
Місце хімії серед природничих наук
Хімія як наука належить до фундаментальних областей природознавства.
Вона вивчає речовини, їх склад і будову, перетворення речовин, умови здійснення цих перетворень, засоби практичного використання речовин і хімічних реакцій.
Без хімічних реакцій сьогодні неможливо уявити наукову картину світу, адже навколишній світ - це перш за все світ речовин неорганічних і органічних, які постійно взаємодіють і приймають участь у різних типах перетворень, які є основою багатьох явищ природи.
Хімія належить до природничих наук. Вона так само, як фізика, ботаніка, зоологія, геологія, вивчає природу, весь навколишній світ — різноманітні речовини і явища.
Хімія як наука належить до фундаментальних областей природознавства.
Вона вивчає речовини, їх склад і будову, перетворення речовин, умови здійснення цих перетворень, засоби практичного використання речовин і хімічних реакцій.
Без хімічних реакцій сьогодні неможливо уявити наукову картину світу, адже навколишній світ - це перш за все світ речовин неорганічних і органічних, які постійно взаємодіють і приймають участь у різних типах перетворень, які є основою багатьох явищ природи.
Хімія належить до природничих наук. Вона так само, як фізика, ботаніка, зоологія, геологія, вивчає природу, весь навколишній світ — різноманітні речовини і явища.
Слайд #11
Хімічні реакції в природі
Хімічні перетворення речовин самовільно відбуваються в природі. Під час фотосинтезу в зелених рослинах вуглекислий газ і вода постійно перетворюються на органічні речовини з виділенням кисню. Цей кисень у процесі дихання живих організмів поглинається, окислюючи в них органічні речовини, внаслідок чого в атмосферу виділяється вуглекислий газ. Так хімічні перетворення речовин забезпечують життя на Землі.
Хімічні перетворення речовин самовільно відбуваються в природі. Під час фотосинтезу в зелених рослинах вуглекислий газ і вода постійно перетворюються на органічні речовини з виділенням кисню. Цей кисень у процесі дихання живих організмів поглинається, окислюючи в них органічні речовини, внаслідок чого в атмосферу виділяється вуглекислий газ. Так хімічні перетворення речовин забезпечують життя на Землі.
Слайд #12
Хімічні процеси у виробництві
Переважна більшість природних речовин, перш ніж стати продуктами споживання людського суспільства, зазнає хімічної переробки на заводах.
Переважна більшість природних речовин, перш ніж стати продуктами споживання людського суспільства, зазнає хімічної переробки на заводах.
Слайд #13
Для розуміння цих процесів і керування ними треба знати властивості речовин, їх здатність брати участь у хімічних процесах. А для цього потрібно знати склад і будову речовин. Ось чому предметом вивчення хімії є хімічні елементи та їхні сполуки, хімічні перетворення різноманітних сполук і ті закономірності, які цими перетвореннями керують.
Слайд #14
Роль хімії у медицині
У медицині широко застосовують снодійні засоби, які пригнічуючи впливають на передачу порушення в головному мозку.
У медицині широко застосовують снодійні засоби, які пригнічуючи впливають на передачу порушення в головному мозку.
Слайд #15
Важливе значення належить антисептикам та вітамінів, створення яких у хімпрепаратах стало можливим тільки завдяки розвитку науки хімії.
Слайд #16
Також слід згадати про те, що хімія допомагає не тільки терапевтам, але і хірургам. Ним вона дає усе більше нових допоміжних засобів, що наприклад зменшують трудомісткість операцій: клеї для склеювання ран, різні штучні органи з пластмас тощо.
Слайд #17
Хімія і продукти харчування
Використання харчових добавок:
Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.
Використання харчових добавок:
Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.
Слайд #18
Харчові добавки використовуються з метою:
- збереження поживних властивостей харчових продуктів;
- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;
- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;
- полегшення технологічної обробки продовольчої сировини;
- здешевлення та скорочення технологічного процесу.
- збереження поживних властивостей харчових продуктів;
- надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;
- збільшення терміну зберігання харчових продуктів;
- полегшення технологічної обробки продовольчої сировини;
- здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Слайд #19
Проблема вмісту харчових добавок в їжу хвилює сьогодні всіх – вчених, виробників. А в першу чергу – мільйони простих споживачів продуктів харчування.
Слайд #20
Постійне нарощування виробництва харчових добавок та поширення їх використання населенням, їхня токсичність, негативний вплив на обмін речовин, наявність віддалених ефектів свідчать про необхідність зменшення їх використання.