Презентація на тему «Жири» (варіант 1)


234



Слайд #1


Жири. Склад жирів, їх утворення. Жири у природі. Біологічна роль жирів.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #1

Слайд #2


Жири - складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #2

Слайд #3


Головним критерієм, за яким ці речовини об'єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються у неполярних органічних розчинниках: естері, бензині, хлороформі.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #3

Слайд #4


Головним критерієм, за яким ці речовини об'єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються у неполярних органічних розчинниках: естері, бензині, хлороформі.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #4

Слайд #5


За хімічною структурою жири є складними естерами триатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #5

Слайд #6


Жирні кислоти – це органічні сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий ланцюг.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #6

Слайд #7


Найпоширенішими є:
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #7

Слайд #8


пальмітинова та
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #8

Слайд #9


олеїнова жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #9

Слайд #10


Жири - природна сировина, з якої за допомогою хімічних перетворень уперше добули вищі карбонові кислоти - насичені й ненасичені.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #10

Слайд #11


Жири - природна сировина, з якої за допомогою хімічних перетворень уперше добули вищі карбонові кислоти - насичені й ненасичені.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #11

Слайд #12


Перші припущення щодо наявності в жирах «прихованої кислоти» були зроблені ще в XVII столітті. Мила - натрієві й калієві солі вищих карбонових кислот - здавна виготовляли варінням жирів з лугом.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #12

Слайд #13


Перші припущення щодо наявності в жирах «прихованої кислоти» були зроблені ще в XVII столітті. Мила - натрієві й калієві солі вищих карбонових кислот - здавна виготовляли варінням жирів з лугом.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #13

Слайд #14


1741 р. французький хімік Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) дією сильної неорганічної кислоти на мило добув масну на дотик суміш. Він припустив, що добута маса є жиром. Досліджуючи її властивості, науковець виявив,  що це не так.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #14

Слайд #15


1741 р. французький хімік Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) дією сильної неорганічної кислоти на мило добув масну на дотик суміш. Він припустив, що добута маса є жиром. Досліджуючи її властивості, науковець виявив,  що це не так.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #15

Слайд #16


Які ж були подальші кроки на шляху з'ясування хімічної природи жирів?
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #16

Слайд #17


Гідроліз жирів - хімічна реакція, за допомогою якої 1779 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле виявив: один з продуктів гідролізу (розкладання під дією води) жирів - гліцерин.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #17

Слайд #18


1817 р. його співвітчизник Шеврьоль добув з жирів уже відому «солодку олію Шеєле».
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #18

Слайд #19


1817 р. його співвітчизник Шеврьоль добув з жирів уже відому «солодку олію Шеєле».
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #19

Слайд #20


Непересічне значення мало відкриття ним у продуктах дії водних розчинів лугів і кислот на різноманітні жири раніше невідомих сполук. Ними виявилися вищі карбонові кислоти – стеаринова, пальмітинова, олеїнова.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #20

Слайд #21


Непересічне значення мало відкриття ним у продуктах дії водних розчинів лугів і кислот на різноманітні жири раніше невідомих сполук. Ними виявилися вищі карбонові кислоти – стеаринова, пальмітинова, олеїнова.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #21

Слайд #22


Сорок років потому Марселен Бертло встановив структуру гліцерину і з нього та вищих карбонових кислот синтезував жир. Отже, склад і структуру природних жирів було доведено експериментально.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #22

Слайд #23


Сорок років потому Марселен Бертло встановив структуру гліцерину і з нього та вищих карбонових кислот синтезував жир. Отже, склад і структуру природних жирів було доведено експериментально.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #23

Слайд #24


Жири містяться у всіх рослинах і тваринах.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #24

Слайд #25


У рослинах вони накопичуються переважно в насіннях, у плодовій м'якоті, у тваринних організмах - у сполучній, підшкірній і жировій тканині.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #25

Слайд #26


Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий і т.п.), як правило, є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир)
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #26

Слайд #27


Тваринні жири містять переважно насичені жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #27

Слайд #28


Рослинні жири (масла) отримують із зерен масляних рослин, наприклад із соняшника, хлопка, льону, сої. За ступенем очистки рослинного масла розділяють на: сирі, рафіновані, нерафіновані.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #28

Слайд #29


Рослинні жири багаті на ненасичені жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #29

Слайд #30


Жири - висококалорійні продукти. Деякі жири містять вітаміни A, D (наприклад, риб'ячий жир, особливо трісковий жир), Е (бавовняна, кукурудзяна олія).
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #30

Слайд #31


Жири - висококалорійні продукти. Деякі жири містять вітаміни A, D (наприклад, риб'ячий жир, особливо трісковий жир), Е (бавовняна, кукурудзяна олія).
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #31

Слайд #32


Жири відрізняються гарною засвоюваністю, що залежить від сорту і консистенції жиру. Краще засвоюються рідкі жири і жири з більш низькою температурою плавлення.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #32

Слайд #33


Жири мають велике значення в народному господарстві. Вони використовуються в парфумерії, шкіряній і лакофарбовій промисловості, у виробництві мила, маргарину і т.п.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #33

Слайд #34


Жири мають величезне біологічне значення.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #34

Слайд #35


Вони виконують в організмі різні функції.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #35

Слайд #36


Жири охороняють організм від теплових втрат, тому що є поганим провідником тепла.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #36

Слайд #37


Частина жиру використовується для побудови кліток (структурний жир), частина відкладається у виді запасної резервної речовини (резервний жир).
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #37

Слайд #38


Жир захищає деякі органи (наприклад, печінка) від механічних впливів, тому що має визначену пружність.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #38

Слайд #39


Жири в організмі можуть утворюватися не тільки з жирів, що надходять з їжею, але й у результаті синтезу з вуглеводів і білків.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #39

Слайд #40


При повному виключенні жиру з їжі він все ж таки утворюється і в досить значній кількості може відкладатися в організмі. Основним джерелом утворення жиру в організмі служать переважно вуглеводи.
Презентація на тему «Жири» (варіант 1) - Слайд #40