Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12)


399



Слайд #1


Вуглеводні. Насичені, ненасичені та ароматичні вуглеводні: їх склад, будова, фізичні та хімічні властивості.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #1

Слайд #2


Мета.
Поглибити уявлення про гомологічні ряди вуглеводнів – алкани, алкени, алкіни, арени.
Ознайомити з природою кратного зв'язку, фізичними та хімічними властивостями вуглеводнів, основними типами характерних реакцій.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #2

Слайд #3


Види сполучень атомів Карбону між собою
1. Сполучення простими ковалентними зв'язками:
– С – С – С – С –
Такі сполучення реалізуються навіть
у простих речовинах Карбону:
алмазі, графіті, карбіні, фулеренах.
2. Сполучення кратними (подвійними і потрійними) ковалентними зв'язками:
– С = С – С = С – – С ≡ С –
3. Циклічне сполучення атомів Карбону:
Алмази:
Фулерени:
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #3

Слайд #4


Структурні формули органічних речовин
Алкани – насичені вуглеводні ланцюгової будови.
Загальна формула - СnH2n+2
Гомологічний ряд алканів:
Назва
Молекулярна формула
Структурна формула
МЕТАН
СН4
СН4
ЕТАН
С2Н6
СН3 – СН3
ПРОПАН
С3Н8
СН3 – СН2 – СН3
БУТАН
С4Н10
СН3–СН2–СН2-СН3
ПЕНТАН
С5Н12
СН3-СН2-СН2-СН2-СН3
метан
етан
пропан
бутан
пентан
Структурні формули алканів:
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #4

Слайд #5


Будова молекули
С
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #5

Слайд #6


Фізичні властивості метану:
Метан (СН4) -
газ;
без кольору;
без запаху;
майже не розчиняється у воді;
tкипіння = - 161,6 ̊С;
tплавлення = - 182,5 ̊С.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #6

Слайд #7


СН4 + 2 О2 = СО2 + 2 Н2О
∆Н = -882кДж
заміщення
СН4 + Cl2 СН3Cl + HCl
СН3Cl+ Cl2 СН2Cl2 + HCl
СН4+ HO-NO2 → СН3NO2+Н2О
Хімічні властивості
Метан
СН4
горіння
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #7

Слайд #8


Ненасичені вуглеводні – органічні сполуки, що мають кратні зв'язки між атомами Карбону (подвійні – С = С – або потрійні – С Ξ С – )
Етиленові вуглеводні - органічні сполуки, що мають один подвійний зв'язок між атомами Карбону.
Загальна формула СnH2n
С2Н4 - етен (етилен)
С3Н6 - пропен
С4Н8 - бутен
Ацетиленові вуглеводні - органічні сполуки, що мають один потрійний зв'язок між атомами Карбону.
Загальна формула - СnH2n - 2
С2Н2 - етин (ацетилен)
С3Н4 - пропін
С4Н6 - бутин
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #8

Слайд #9


загальна формула
кратні зв'язки
тип гібридизації
кут між напрямами зв'язку
Алкени
Алкіни
CnH2n
CnH2n-2
С
С
С
С
sp2
sp
1s + 2p = 3sp2
1s + 1p = 2sp
< 120◦
< 180◦
Ненасичені вуглеводні
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #9

Слайд #10


Будова етилену
СН2 = СН2
етилен
σ - зв'язки
π - зв'язок
Масштабна модель молекули
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #10

Слайд #11


Фізичні властивості етилену
С2Н4
безбарвний газ;
добре розчинний в органічних розчинниках;
tплавл = - 169,2 ̊С;
вибухонебезпечний
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #11

Слайд #12


Хімічні властивості етилену
Горіння (з виділенням великої кількості теплоти): tС2Н4 + 3O2 → 2СО2 +2Н2О
2. Реакції приєднання по місцю розриву
π - зв'язку: СН2 = СН2
а) гідрування - приєднання водню: С2Н4 + Н2→ С2Н6
б) галогенування - приєднання галогенів:
С2Н4 + Br2 →С2Н4Br2
Якісне визначення ненасичених
вуглеводнів - знебарвлення розчину
калій перманганату і бромної води
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #12

Слайд #13


Хімічні властивості етилену
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #13

Слайд #14


Полімеризація этилену
С2Н4 + С2Н4 + С2Н4 +… (-СН2-СН2-)n
Структурна ланка
Ступінь полімеризації
Мономер
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #14

Слайд #15


Будова ацетилену
С2Н2
СН ≡ СН
Просторова будова молекули
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #15

Слайд #16


Фізичні властивості
С2Н2
безбарвний газ;
майже без запаху;
малорозчинний у воді, але під тиском добре розчиняється у ацетоні;
tкип = - 84 ̊С;
легший за повітря;
вибухонебезпечний
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #16

Слайд #17


Хімічні властивості ацетилену
Горіння (яскравим кіптявим полум'ям):
2С2Н2 + 5O2 → 4СО2 +2Н2О
2. Реакції приєднання по місцю розриву
π - зв'язків відбуваються у дві стадії
а) гідрування (каталітичне): kat
С2Н2 + Н2→ С2Н4
С2Н4 + Н2→ С2Н6
б) галогенування: С2Н2 + Cl2 → С2Н2 Cl2 (дихлороетен)
С2Н2Cl 2 + Cl2 →С2Н2Cl4 (дихлороетан)
Якісне визначення ненасичених вуглеводнів - знебарвлення бромної води та розчину калій перманганату.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #17

Слайд #18


Порівняльна таблиця
№ п/п
Назва
Клас вуглеводню
Загальна формула
Будова
Хімічні властивості
Якісне визначення
1.
СН4
м
е
т
а
н
Насичені,
алкани
СnH2n+2
тетраедр
одинарні зв'язки
Реакції заміщення:
СН4 +Cl 2→СН3Cl+НCl
Горіння:
СН4 +2O2 →СО2+2Н2О
Стійкі до дії розчинів бромної води та калій перманганату
2.
С2Н4
е
т
е
н
Етиленові,
алкени
СnH2n
С=С
подвійний зв'язок
Реакції приєднання, полімеризації :
С2Н4 + Br2 → С2Н4Br2
nС2Н4 → (- С2Н4 -)n
Знебарвлення розчину бромної води і калій перманганату
3.
С2Н2
е
т
и
н
Ацетиленові,
алкіни
СnH2n-2
С ≡ С
потрійний
зв'язок
Реакції приєднання
(дві стадії):
С2Н2 + Н2 → С2Н4
С2Н4 + Н2 → С2Н6
Знебарвлення розчину бромної води і калій перманганату
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #18

Слайд #19


АЛКАНИ
CnH2n + 2
H2
t, kat
+ H2
t, kat
АЛКЕНИ
CnH2n
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #19

Слайд #20


АЛКЕНИ
СnH2n
H2
t, kat
+ H2
t, kat
АЛКІНИ
СnH2n-2
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #20

Слайд #21


АЛКАНИ
CnH2n + 2
ГАЛОГЕНПОХІДНІ
CnH2n + 1Hal
+ Cl2 hν
+2Na
АЛКЕНИ
CnH2n
ГАЛОГЕНПОХІДНІ
CnH2n Hal2
АЛКІНИ
CnH2n - 2
ГАЛОГЕНПОХІДНІ
CnH2n Hal2
CnH2n Hal4
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #21

Слайд #22


Структурна формула бензену
Арени – ненасичені вуглеводні із загальною формулою CnH2n-6, молекули яких, містять бензольне кільце.
Молекулярна
формула бензену
формула Кекуле
Ароматичні вуглеводні
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #22

Слайд #23


Електронна будова бензену
C
C
C
C
C
C
H
H
H
H
H
H
6 електронів в делокалізованних  зв'язках
Реальне будова делокалізованного електронної хмари
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #23

Слайд #24


Теоритичне значення
Реальне значення
Енергетична діаграма
Ентальпія
(кДжмоль-1)
-120
+ H2
+ 2H2
-240
-208
+ 3H2
-152 кДжмоль-1
енергія делокалізації
+ H2
-120
+ 3H2
-360
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #24

Слайд #25


Гомологи бензену.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #25

Слайд #26


Отримання бензену.
Бензен є першим представником аренів. Його можна отримати трімерізаціей ацетилену.
Бензол отримують при переробці кам'яного вугілля, а також при риформінгу бензинів з низьким октановим числом.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #26

Слайд #27


Физические свойства бензола.
Бензен:
безбарвна рідина,
з різким характерним запахом,
легше води,
розчиняється у воді,
розчинний в органічних розчинниках.
Бензен токсичний, тому робота з ним в умовах школи неприпустима.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #27

Слайд #28


Бензол горить. Полум'я бензолу кіптяве
з-за високого вмісту карбону в молекулі.
Химические свойства бензола.
Через особливого будови молекули, бензен займає проміжне положення між алканами і алкенами, тобто може вступати в реакції приєднання і в реакції заміщення.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #28

Слайд #29


Хімічні властивості бензолу
2. Реакції заміщення в бензолі протікають легше, ніж в алканах.
а) реакція галогенування
Хлорбензен – вихідна речовина для отримання фенолу.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #29

Слайд #30


2. Реакції заміщення
б) реакція нітрування – взаемодія з нітратною кислотою.
Хімічні властивості бензолу.
Нітробензен – вихідна речовина для оримання аніліну.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #30

Слайд #31


Хімічні властивості бензолу
3. Реакції приеднання в бензені протікають
складніше, ніж в алкенах.
Реакція гідрування
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #31

Слайд #32


Хімічні властивості бензолу
Незважаючи на високу ненасиченість молекули бензолу (за складом), він не дає характерних, якісних реакцій для ненасичених вуглеводнів: не знебарвлює бромну воду і розчин перманганату калію.
Це пов'язано з особливою будовою молекули бензолу.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #32

Слайд #33


Застосування бензену
1-добавка до бензину;
виробництво
2-розчинників;
3-ацетону;
4-аніліну;
5-фенолу;
6-пестицидів;
7-ліків;
8-фенолформальдегідних пластмас.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #33

Слайд #34


ЗАВДАННЯ (І РІВЕНЬ)
1. Розподіліть по класам і назвіть речовини:
а) С2Н2; б) С3Н8; в) С6Н12; г) СН4; д) С4Н6
2.Встановіть відповідність між структурною формулою і назвою сполуки:
1) СН3 –СН = СН2 - СН2 - СН3;tа) пентан;
2) СН 2 - СН 2 – СН2 - СН3; б) бутин;
3) СН ≡ С – СН 2 - СН3; в) бутан;
г) пентен
3. Допишіть рівняння реакцій:
а) СН4 + Br2 →
б) С3Н8 + O2 →
в) С2Н4 + Cl2 →
г) С2Н2 + Н2 →
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #34

Слайд #35


ЗАВДАННЯ (ІI РІВЕНЬ)
1. Визначіть речовини, встановіть клас сполук, складіть їх структурні формули:
а)б) в)
2. Складіть структурні формули речовин:
а) 1-пропін; ttб) 2-бутен.
3. Допишіть рівняння реакцій, встановіть тип реакцій, назвіть речовини:
а) С2Н2 + Н2 → г) С2Н5Cl + Cl2 →
б) С3Н8 + O2 → д) СН4 + Br2 →
в) С2Н4 + Br2 → е) С3Н6 + Cl2 →
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #35

Слайд #36


ЗАВДАННЯ (ІII РІВЕНЬ)
1. Розподіліть по класам і назвіть речовини:
а) б) С3Н8; в) г) С3Н4; д) С4Н6; е)
2. Встановіть відповідність між класом вуглеводню і типом хімічної реакції:
1) заміщення з бромом; а) пропін;
2) приєднання хлору; б) бутан;
3) полімеризація; в) бензен;
г) етен
3. Здійсніть перетворення, вкажіть тип реакцій, назвіть речовини:
а) C2H6 → C2H4 → CО2
б) CH4 → C2H2 → C2H2СІ2 → C2H4Cl2

C2H5Br
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #36

Слайд #37


ЗАВДАННЯ (ІV РІВЕНЬ)
1. Розподіліть по класам і назвіть речовини:
а) С3Н8; б) С3Н4; в) г) д) С4Н6; е)
2. Встановіть відповідність між класом вуглеводню і типом хімічної реакції:
1) полімеризація; а) ацетилен;
2) заміщення з хлором; б) пропан;
3) приєднання брому; в) етилен;
г) бензен
3. Встановіть послідовність типів реакцій для здійснення перетворення Алкан → галогенпохідне алкану → алкен → алкін → вуглекислий газ:
а) гідрогалогенування; б) дегідрування; в) горіння;
г) дегідрогалогенування; д)галогенування.
4. Здійсніть перетворення, назвіть речовини:
+ Cl2 - НСІ - Н2 + СІ2
C2 H6 → Х1→ Х2 → Х3 → Х4
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #37

Слайд #38


ДЗ
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 12) - Слайд #38