- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Нітрати» (варіант 1)
Презентація на тему «Нітрати» (варіант 1)
233
Слайд #1
Нітрати – токсичні речовини
Слайд #2
У всіх країнах широко застосовуються різні хімічні та природні сполуки з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування.
Слайд #3
У всіх країнах широко застосовуються різні хімічні та природні сполуки з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування.
Слайд #4
Ці сполуки називаються харчовими добавками.
Слайд #5
Нітрити та нітрати входять до складу харчових добавок.
Слайд #6
Нітрати— безбарвні кристалічні речовини, солі і ефіри азотної кислоти HNO3. Вони утворюються при взаємодії нітратної кислоти з відповідними металами, або їх оксидами та гідроксидами.
Слайд #7
Нітрати використовуються в якості мінеральних азотних добрив.
Слайд #8
Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.
Слайд #9
Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.
Слайд #10
Харчова промисловість також використовує нітрати та нітрити як консерванти і підсилювачі кольору.
Слайд #11
Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують харчову цінність продуктів (білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів: токсичні елементи, нітрати, нітрити, N-нітрозосполуки, мікотоксини, пестициди.
Слайд #12
Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують харчову цінність продуктів (білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів: токсичні елементи, нітрати, нітрити, N-нітрозосполуки, мікотоксини, пестициди.
Слайд #13
Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують харчову цінність продуктів (білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів: токсичні елементи, нітрати, нітрити, N-нітрозосполуки, мікотоксини, пестициди.
Слайд #14
Концентрація цих хімічних забруднювачів у продуктах може бути безпечною для людини та небезпечною.
Слайд #15
80 % нітратів надходять до організму людини з харчовими продуктами, в основному з рослинними.
Слайд #16
Самі по собі нітрати в рослинах присутні завжди, тому що вони представляють собою природне джерело азоту в будь-якому рослинному організмі.
Слайд #17
Самі по собі нітрати в рослинах присутні завжди, тому що вони представляють собою природне джерело азоту в будь-якому рослинному організмі.
Слайд #18
Нітрати асимілюються в різних частинах рослин. Цей процес відбувається в три етапи:
Слайд #19
1) надходження нітратів у рослинну клітину;2) відновлення NO3‾ до NH4‾;3) включення нітрогену у відновленій формі до складу амінокислот, з яких далі утворюються білкові сполуки.
Слайд #20
1) надходження нітратів у рослинну клітину;2) відновлення NO3‾ до NH4‾;3) включення нітрогену у відновленій формі до складу амінокислот, з яких далі утворюються білкові сполуки.
Слайд #21
1) надходження нітратів у рослинну клітину;2) відновлення NO3‾ до NH4‾;3) включення нітрогену у відновленій формі до складу амінокислот, з яких далі утворюються білкові сполуки.
Слайд #22
Для людини досить безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. Для дорослої людини гранично допустима добова доза становить 500 мг, а 600 - є токсичною.
Слайд #23
Для людини досить безпечною добовою дозою нітратів є 150-200 мг. Для дорослої людини гранично допустима добова доза становить 500 мг, а 600 - є токсичною.
Слайд #24
Нітрити пов'язують гемоглобін крові, в результаті чого еритроцити втрачають здатність переносити кисень. Це порушує обмін речовин, дестабілізує нервову систему, послаблює захисні здібності організму. При регулярному їх надходженні організм втрачає йод.
Слайд #25
Нітрити також сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини, що може призвести до отруєння організму.
Слайд #26
Нітрити також сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини, що може призвести до отруєння організму.
Слайд #27
Нітрити також сприяють виникненню пухлин шлунково-кишкового тракту і викликають розвиток шкідливих кишкових бактерій, які виробляють токсини, що може призвести до отруєння організму.
Слайд #28
При підвищеному рівні нітратів знижується вміст вітамінів в їжі, що також негативно впливає на обмін речовин.
Слайд #29
Нітритів у свіжих продуктах утримується не дуже багато.
Слайд #30
Нітритів у свіжих продуктах утримується не дуже багато.
Слайд #31
Їхня кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому приміщенні при кімнатній температурі.
Слайд #32
Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів, а заодно і збільшенню кількості нітритів.
Слайд #33
При здрібнюванні і перетиранні овочів нітрати теж починають активно відновлюватися в нітрити.
Слайд #34
Із цієї причини, на думку лікарів, відбувається отруєння дітей при годівлі дитячим харчуванням (пюре зі шпинату з морквяним соком і т.п.).
Слайд #35
Із цієї причини, на думку лікарів, відбувається отруєння дітей при годівлі дитячим харчуванням (пюре зі шпинату з морквяним соком і т.п.).
Слайд #36
Не тільки діти чутливі до нітратів, але й особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюванням дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.
Слайд #37
Запобіжні засоби, до яких потрібно вдаватися, аби уникнути отруєння нітратами:
Слайд #38
1) дотримання правил агротехніки вирощування сільськогосподарських культур;
Слайд #39
2) споживання води, молока, що пройшли аналіз на вміст у них нітратів;
Слайд #40
3) обмежене споживання овочевих культур, що виросли у теплицях;
Слайд #41
4) дотримання рекомендацій щодо зменшення вмісту нітратів у процесі приготування овочевих страв.