Презентація на тему «Жири» (варіант 5)


211



Слайд #1


Жири
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #1

Слайд #2


Що ж таке жири?
Харчові жири - необхідна складова частина збалансованого раціону харчування людини: на їх частку має припадати близько 30% загальної енергетичної цінності їжі.
<------ Загальна формула жирів
У органічній хімії термін «жири» застосовують для позначення гліцеридів - сполук, що є складними ефірами гліцерину і жирних кислот.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #2

Слайд #3


Норми споживання жирів
Інститутом харчування розроблені науково обгрунтовані норми споживання жирів: дорослій людині на добу необхідно 80-100 г жирів (з них 30 г - рослинних масел), тобто приблизно 36 кг на рік.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #3

Слайд #4


Фізичні властивості
не розчиняються ні у воді, ні травними соками;
добре розчинні в органічних розчинниках, але погано розчиняються у спирті;
при обробці перегрітою парою, мінеральними кислотами або лугом жири піддаються гідролізу (омилення)
при сильному збовтуванні з водою утворюють емульсії
Приклад стійкої емульсії жирів – звичайне молоко!
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #4

Слайд #5


Хімічні властивості
Найбільш важливими, що мають промислове значення хімічними властивостями жирів є здатність піддаватися гідролізу (омиленню), гідрогенізації й окислюванню.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #5

Слайд #6


Одержання жирів
витоплювання - нагрівання тваринних тканин
віджимання - пресування нагрітих рослинних насінь під тиском
екстрагування - розчинення жирів у хімічних розчинниках з наступним їхнім витягом
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #6

Слайд #7


Класифікація жирів
Найбільш загальною є класифікація, в основу якої покладено походження сировини, з якої отримують жири. Відповідно до цієї класифікації жири ділять на дві основні групи - рослинні (масла) і тваринні.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #7

Слайд #8


Рослинні жири
Жири рослинного походження (рослинні масла) поділяють на олії з насіння та олії м'якоті плодів.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #8

Слайд #9


Тваринні жири
Жири тваринного походження (тваринні жири) ділять на запасні жири наземних тварин, жири птахів, молока, морських тварин і риб, земноводних і плазунів.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #9

Слайд #10


Транс-жири з'являються при додавання атома водню до рослинного масла за допомогою процесу, званого гідрогенізацією. Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються.
При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і "легкі масла".
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #10

Слайд #11


Вплив транс-жирів на організм
Молекули транс-жирів вбудовуються в оболонки клітин – мембрани, витісняючи з них необхідні для організму жири
Зміна структури клітинної мембрани
Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, який призводить до ряду захворювань
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #11

Слайд #12


Функції жирів
охороняють організм від теплових утрат, тому що є поганим провідником тепла
використовується для побудови клітин (структурний жир)
відкладається у вигляді запасної резервної речовини (резервний жир)
захищає деякі органи (наприклад, печінку) від механічних впливів, тому що має визначену пружність
основне джерело теплової енергії
беруть участь у побудові тканин організму і є одним з найважливіших елементів живлення
є попередниками, необхідними для метаболізму організму
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #12

Слайд #13


Вміст жирів у продуктах харчування
Можна умовно розділити все, що ми їмо, на кілька груп, виходячи з кількості жирів у продуктах. За вмістом жирів на 100 грамів продукту можна виділити п'ять категорій, які вказують, які продукти багаті жирами, а які – маложирні.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #13

Слайд #14


Продукти з високим вмістом жиру (більше 80 грамів)
Все це використовувати в їжі потрібно обмежено, оскільки такі продукти можуть призвести до швидкого набору ваги.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #14

Слайд #15


Продукти з великим вмістом жиру (від 20 до 40 грамів)
Такі продукти також варто вживати дуже обережно і помірно
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #15

Слайд #16


Продукти з помірним вмістом жиру (від 10 до 19,9 грамів)
Ці продукти рекомендується вживати регулярно, оскільки вони при порівняно низької жирності можуть легко вписатися в будь раціон, від чого стають основою правильного, збалансованого раціону.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #16

Слайд #17


Продукти з малим вмістом жиру (від 3 до 9,9 грамів)
Такі продукти можна включати в раціон без побоювання, оскільки навіть якщо ви вживаєте їх відносно багато, це не так нашкодить вам і вашій фігурі.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #17

Слайд #18


Продукти з низьким вмістом жиру (менше 3 грамів)
Їсти ці продукти абсолютно безпечно, вони підходять навіть тим, хто дотримується суворої дієти для схуднення.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #18

Слайд #19


Застереження
Бідна жирами дієта не така корисна, як прийнято думати. Крім енергоємності, жири відіграють важливу роль у метаболізмі та важливі для структурної цілісності різноманітних систем організму. Головне - врівноважити їх надходження з їжею, організувавши його таким чином, щоб депо не переповнювалися.
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #19

Слайд #20


Дякую за увагу!
Учениця 11-В класу,Потьомкіна Марина
Презентація на тему «Жири» (варіант 5) - Слайд #20