- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Ріціональне харчування»
Презентація на тему «Ріціональне харчування»
375
Слайд #1
РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.
Слайд #2
Що таке раціональне харчування?
Раціональне харчування – це правильно організоване і своєчасне постачання організму добре приготовленої, калорійної і смачної їжі, яка містить оптимальну кількість різних речовин, необхідних для його розвитку і функціонування.
Раціональне харчування – це правильно організоване і своєчасне постачання організму добре приготовленої, калорійної і смачної їжі, яка містить оптимальну кількість різних речовин, необхідних для його розвитку і функціонування.
Слайд #3
РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.
Той, хто дбає про своє здоров'я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування:
Помірність;
Різноманітність;
Збалансованість.
Той, хто дбає про своє здоров'я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування:
Помірність;
Різноманітність;
Збалансованість.
Слайд #4
РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.
Той, хто дбає про своє здоров'я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування:
Помірність;
Різноманітність;
Збалансованість.
Той, хто дбає про своє здоров'я, має дотримуватися трьох принципів раціонального харчування:
Помірність;
Різноманітність;
Збалансованість.
Слайд #5
Якісний і кількісний склад їжі.
Організм людини щоденно має споживати 60 корисних речовин і 12 вітамінів.
60 мінеральних речовин, 12 амінокислот і 8 жирних кислот.
Кількісне співвідношення білків, жирів, вуглеводів -1:1:4 , енергетичної цінності
Добового раціону.
Організм людини щоденно має споживати 60 корисних речовин і 12 вітамінів.
60 мінеральних речовин, 12 амінокислот і 8 жирних кислот.
Кількісне співвідношення білків, жирів, вуглеводів -1:1:4 , енергетичної цінності
Добового раціону.
Слайд #6
Мінеральні речовини.
.
Натрій(Nа): важливий для обміну речовин в організмі.
Калій(К): бере участь у забезпеченні діяльності органів кровообігу, в обміні речовин.
Залізо(Ферум,Fе): сприяє процесам кровотворення.
Кальцій (Са ) бере участь у формуванні скелета, є основою твердих тканин зубів; дуже важливий для процесам зсідання крові.
Фосфор(Р): необхідний для забез-
печення організму енергією, нормального розвитку і функціонуваннямозку.
Магній (Мg ) :необхідний для функціо-
нування скелетних м'язів.
Іод (І ) :важливий для роботи щитовидної
залози.
Цинк (Zn) : потрібний для формування кісток і зубів.
.
.
Натрій(Nа): важливий для обміну речовин в організмі.
Калій(К): бере участь у забезпеченні діяльності органів кровообігу, в обміні речовин.
Залізо(Ферум,Fе): сприяє процесам кровотворення.
Кальцій (Са ) бере участь у формуванні скелета, є основою твердих тканин зубів; дуже важливий для процесам зсідання крові.
Фосфор(Р): необхідний для забез-
печення організму енергією, нормального розвитку і функціонуваннямозку.
Магній (Мg ) :необхідний для функціо-
нування скелетних м'язів.
Іод (І ) :важливий для роботи щитовидної
залози.
Цинк (Zn) : потрібний для формування кісток і зубів.
.
Слайд #7
ВІТАМІНИ
Вітамін А - основні джерела вітаміну: риба, морепродукти, печінка, масло, шпинат.
Забезпечує нормальний стан шкіри, зубів,забезпечує покращення зору, є “вітаміном” росту.
Вітамін С:-великі запаси вітаміну мають: шиповник, солодкий перець, капуста, обліпиха. Нормалізує роботу імунної системи.
Вітаміни групи В-джерела вітаміну: рис, м'ясо, овочі,молоко, яйця, броколі. Нормалізує обмін речовин, пам'ять,покращує травлення, позитивно впливає на нервову
систему, укріпляє нігті.
Вітамін D- джерелами його є такі продукти: печінка, риба, ікра,яйця, масло,риб'ячий жир.
Вітамін А - основні джерела вітаміну: риба, морепродукти, печінка, масло, шпинат.
Забезпечує нормальний стан шкіри, зубів,забезпечує покращення зору, є “вітаміном” росту.
Вітамін С:-великі запаси вітаміну мають: шиповник, солодкий перець, капуста, обліпиха. Нормалізує роботу імунної системи.
Вітаміни групи В-джерела вітаміну: рис, м'ясо, овочі,молоко, яйця, броколі. Нормалізує обмін речовин, пам'ять,покращує травлення, позитивно впливає на нервову
систему, укріпляє нігті.
Вітамін D- джерелами його є такі продукти: печінка, риба, ікра,яйця, масло,риб'ячий жир.
Слайд #8
ВУГЛЕВОДИ.
Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергіею.
Вуглеводи допомагають швидко втамувати голод і подолати втому(фрукти, мед, цукор).
Сприяють нормалізації процесів травлення.
Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергіею.
Вуглеводи допомагають швидко втамувати голод і подолати втому(фрукти, мед, цукор).
Сприяють нормалізації процесів травлення.
Слайд #9
БІЛКИ.
Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин.
Білки крові транспортують поживні речовини.
Деякі білки (ферменти і гормони) регулюють обмін речовин та інші процеси в організмі.
Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин.
Білки крові транспортують поживні речовини.
Деякі білки (ферменти і гормони) регулюють обмін речовин та інші процеси в організмі.
Слайд #10
Ж И Р И.
Жири (ліпіди) утворюють в організмі запаси, що використовуються під час нетривалого голодування.
Жири – найбагатше джерело енергії для організму.
Важливі для засвоєння деяких вітамінів.
Захищають внутрішні органи від переохолодження.
Жири (ліпіди) утворюють в організмі запаси, що використовуються під час нетривалого голодування.
Жири – найбагатше джерело енергії для організму.
Важливі для засвоєння деяких вітамінів.
Захищають внутрішні органи від переохолодження.
Слайд #11
Енергетичний склад їжі.
Енергію, яку затрачає організм, можна виміряти у спеціальних камерах, або за кількістю спожитого кисню і виділеного вуглекислого газу.
При окисленні 1 г білків і вуглеводів звільняється 4 ккал, а при розпаді 1 г жирів- 9 ккал.
Енергію, яку затрачає організм, можна виміряти у спеціальних камерах, або за кількістю спожитого кисню і виділеного вуглекислого газу.
При окисленні 1 г білків і вуглеводів звільняється 4 ккал, а при розпаді 1 г жирів- 9 ккал.
Слайд #12
Енергетичний склад їжі.
Енергію, яку затрачає організм, можна виміряти у спеціальних камерах, або за кількістю спожитого кисню і виділеного вуглекислого газу.
При окисленні 1 г білків і вуглеводів звільняється 4 ккал, а при розпаді 1 г жирів- 9 ккал.
Енергію, яку затрачає організм, можна виміряти у спеціальних камерах, або за кількістю спожитого кисню і виділеного вуглекислого газу.
При окисленні 1 г білків і вуглеводів звільняється 4 ккал, а при розпаді 1 г жирів- 9 ккал.
Слайд #13
ПРАВИЛА АДЕКВАТНОГО ХАРЧУВАННЯ
1.Їж 3-4 рази на день, у певні години, не частіше, ніж через 3-4 год.
2. Пережовуй їжу повільно і ретельно.
3. Ввечері не пий міцного чаю, кави.
4. Цукор заміни медом, ягодами, фруктами.
5. Їж якомога менше білого хліба, а більше-
житнього.
6. Уникай надто жирної їжі.
7.Не досолюй страв.
8. Воду пий невеликими ковтками.
9. Вживай свіжі, теплі страви.
ПАМ'ЯТАЙ
Додержуючи правил адекватного харчування, ви надовго збережете
своє здоров'я.
1.Їж 3-4 рази на день, у певні години, не частіше, ніж через 3-4 год.
2. Пережовуй їжу повільно і ретельно.
3. Ввечері не пий міцного чаю, кави.
4. Цукор заміни медом, ягодами, фруктами.
5. Їж якомога менше білого хліба, а більше-
житнього.
6. Уникай надто жирної їжі.
7.Не досолюй страв.
8. Воду пий невеликими ковтками.
9. Вживай свіжі, теплі страви.
ПАМ'ЯТАЙ
Додержуючи правил адекватного харчування, ви надовго збережете
своє здоров'я.
Слайд #14
КОРИСНІ ПОРАДИ
Харчових звичок набувають у дитинстві.Тому важливо правильно харчуватись.
Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість.
Харчова піраміда допомагає визначити, скільки і чого треба споживати щодня.
Калорійність харчового раціону має відповідати енергетичним витратам твого організму.
Харчових звичок набувають у дитинстві.Тому важливо правильно харчуватись.
Принцип раціонального харчування - помірність, різноманітність і збалансованість.
Харчова піраміда допомагає визначити, скільки і чого треба споживати щодня.
Калорійність харчового раціону має відповідати енергетичним витратам твого організму.