Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі»


143



Слайд #1


Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі
учениці 11-А класу
Маковійчук Анни
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #1

Слайд #2


Для нормальної життєдіяльності організму людини і доброго засвоєння їжі людський організм повинен одержувати усі поживні речовини у певних співвідношеннях.
Наприклад, нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути 1 : 1,1 :4,1 для молодих чоловіків та жінок, зайнятих розумовою працею, і 1 : 1,3:5 для тих самих людей, якщо вони зайняті важкою фізичною працею. Ці речовини не мають однакової поживної цінності і кожна з них має своє особливе значення для організму.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #2

Слайд #3


Білки
Білки - належать до життєво необхідних речовин, без яких неможливе життя, ріст і розвиток організму. Вони найважливіші компоненти харчування, що забезпечують пластичні та енергетичні потреби організму.
Харчова і біологічна цінність білків
визначається збалансованістю амінокислот, що входять до їх складу.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #3

Слайд #4


білки
Найбільшу біологічну цінність мають білки тваринного походження.
Фізіологічними нормами передбачається, що 55 % необхідних білків мають забезпечуватись білками тваринного походження.
Потреба в білках для дорослої людини становить у середньому 85- 90 г на день.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #4

Слайд #5


Жири
Жири забезпечують у середньому 33 % добової енергоцінності раціону. З жирами в організм надходять необхідні для життєдіяльності речовини: вітаміни А, О, Е, незамінні жирні кислоти, лецитин.
Жири поліпшують смак їжі і викликають відчуття ситості. Жири в організмі можуть утворюватися з вуглеводів та білків, але повною мірою ними не заміняються.
Надмір жирів в їжі погіршує засвоєння білків, кальцію, магнію, підвищує потребу у вітамінах, що забезпечують жировий обмін.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #5

Слайд #6


Жири
Жири - найцінніший енергетичний матеріал і один з головних компонентів клітин тваринних, рослин і мікроорганізмів.
У середньому добова потреба в жирах становить 80-100 г, з яких ЗО% мають забезпечуватись рослинними жирами.
Молекули жиру володіють великою енергоємкістю у порівнянні з вуглеводами.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #6

Слайд #7


Вуглеводи
Природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Дуже поширені в природі: 80% сухої маси рослин становлять вуглеводи.
Основна їх значення у харчуванні людини - енергетичне забезпечення організму: вони забезпечують більше половини добової калорійності харчового раціону.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #7

Слайд #8


вуглеводи
Якщо вуглеводи поступають з їжею в достатній кількості, вони відкладаються головним чином в печінці і м'язах у вигляді особливого тваринного крохмалю - глікогену.
При надмірному ж харчуванні вуглеводи переходять в організмі в жир.
Норма споживання вуглеводів на добу: 300-500 г або 5-8 г на кожен кг ваги, при фізичних і розумових навантаженнях 700 г.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #8

Слайд #9


Крім білків, вулегловодів та жирів у раціон потрібно включати мінеральні речовини, вітаміни та воду. Також не забувати слідкувати за кількостю споживаної tїжі аби не було переїдання та ожиріння.
Презентація на тему «Білки, жири, вуглеводи як компоненти їжі» - Слайд #9