Презентація на тему «Органи травлення людини»


150



Слайд #1


Презентація на тему:“ Органи травлення людини ”
Підготувала
Учениця 9-А класу
Боярська Ірина
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #1

Слайд #2


Травленням вважається процес фізичної (подрібнення, протирання, розчинення) та хімічної обробки їжі з метою перетворення її у прості та розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися, переноситися кров'ю та засвоюватись організмом. Найбільш важливим етапом цього процесу є хімічне розщеплення компонентів їжі, яке відбувається за участю ферментів (біологічних каталізаторів).
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #2

Слайд #3


Основні властивості ферментів:
специфічність дії - кожний фермент розщеплює поживні речовини тільки певної групи (білки, жири чи вуглеводи) і не розщеплює інших;
ферменти діють тільки у певному хімічному середовищі - одні в лужному, другі в кислому;
найбільш активно ферменти діють за t тіла, а за t - 70-100˚С вони руйнуються;
невеличка кількість ферменту може розщепити велику масу органічної речовини.
Ферменти (ензими) - це біологічні каталізатори (прискорювачі) хімічних реакцій, вони мають білкову природу.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #3

Слайд #4


Система органів травлення людини складається з ротової порожнини, що має губи, зуби, язик з рецепторами смаку та три пари слинних залоз; глотки, стравоходу, шлунка, тонкої, товстої та прямої кишок. До системи травлення відносяться також печінка та підшлункова залоза.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #4

Слайд #5


Будова та функції зубівЗуби (dentes) розташовані в ротовій порожнині й призначені для відкушування, утримання та пережовування їжі, а також беруть участь в утворенні деяких звуків мови.Дитина народжується без зубів (закладка ще в утробний період), перші молочні зуби з'являються з 6 місяців, а до 10-12 років вони замінюються на постійні. Остання пара зубів (зуби мудрості) з'являються до 25 років. У дорослої людини 32 зуби, за формою і функціями розрізняють різці, ікла, малі і великі кутні зуби.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #5

Слайд #6


Роль язика в перемішуванні їжі та сприйнятті її смакуЯзик (lingua) - м'язовий орган, вкритий слизовою оболонкою з розташованими в ній рецепторами, які здійснюють контроль за процесами наповнення рота їжею, ковтання, сприйняття смаку їжі. Язик бере участь у процесах пережовування їжі, ковтанні, а також у артикуляції різних звуків, тобто у членороздільній мові.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #6

Слайд #7


Слина - безбарвна, трохи мутна рідина (внаслідок наявності епітеліальних клітин слинних залоз і лейкоцитів), слабко лужної реакції. Містить 99% Н2О, органічних речовин (білки, вільні амінокислоти, вуглеводи) та неорганічні речовини (солі Na, Ca, K), сечову кислоту, сечовину, аміак, вітаміни.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #7

Слайд #8


Стравохід - це вузька (2 см у діаметрі) трубка завдовжки 25-30 см, яка з'єднує глотку зі шлунком. Він складається з шийної, грудної та черевної частин і має чотири оболонки: слизову, підслизову, м'язову та зовнішню сполучнотканинну. Підслизова та м'язова утворюють складки, для розтягування при проходженні харчової грудки. М'язова оболонка верхньої третини стравоходу утворена поперечносмугастою м'язовою тканиною. У середній третині органа до цих м'язових волокон приєднуються гладкі міоцити. М'язова оболонка нижньої третини стравоходу утворена гладкою м'язовою тканиною.
Їжа по стравоходу переміщується за допомогою перистальтичних рухів.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #8

Слайд #9


Шлунок (gaster) - це розширений відділ травного каналу. Форма шлунка має індивідуальну особливість і залежить від положення тіла та наповнення шлунка їжею (серпоподібно зігнутий). Розміщується у верхній частині черевної порожнини під діафрагмою. У шлунку розрізняють малу і велику кривизну, а також вхідну частину, дно, тіло і воротарну (вихідну або пілоричну) частину.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #9

Слайд #10


Кишечник починається від шлунку і закінчується анальним отвором. Стінки кишки, як і шлунку теж складаються з 4 шарів (лише у м'язовому шарі відсутні косі м'язи). Кишечник поділяється на: тонкий (дванадцятипала, порожниста, клубова) і товстий (сліпа, ободова, сигмовидна, пряма).
Довжина тонкого кишечника у дорослої людини становить 4,5-5,0 м.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #10

Слайд #11


Дванадцятипала кишка (duodenum) - порівняно короткий (25 см), але важливий відрізок, в якому здійснюється основне травлення. Реакція середовища лужна, нейтралізує кисле середовище шлункового вмісту, що поступає сюди. Сюди відкриваються протоки підшлункової залози і печінки. В 12-палій кишці багато різних ферментів: як своїх (ентерокіназа), так і тих, що поступають в складі жовчі та підшлункового соку.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #11

Слайд #12


Товста кишка коротша від тонкої (1,5- "м). Вона має більший діаметр, звідси і назва.
В ній виділяють такі частини: сліпу з черевоподібним відростком (апендиксом), ободову (colon), сигмовидну і пряму (rectum), яка закінчується анальним отвором. Її стінка має чотири оболонки: слизову, підслизову, м'язову та зовнішню сполучнотканинну.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #12

Слайд #13


Істотну роль у процесах травлення в товстій кишці відіграє мікрофлора. Якщо у тонкій кишці міститься незначна кількість мікробів, то в товстій їх наявність конче потрібна для нормального існування організму. До 90% мікрофлори припадає на безспорові анаероби, 10% - на молочнокислі бактерії, кишкову паличку, стрептококи та спороносні анаероби.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #13

Слайд #14


Збудники інфекцій потрапляють в організм частіше всього з їжею і повітрям.
Деякі з них викликають тяжкі захворювання травного апарату (дизентерія, черевний тиф, холера). З немитими овочами, фруктами в організм людини можуть потрапити цисти найпростіших, яйця аскариди, волосоголовця та інших паразитичних червів. Зараження гельмінтами відбувається і при споживанні не перевареного або мало прожареного м'яса або риби.
З метою профілактики цих захворювань необхідно мити добре руки, перед споживанням ягоди, овочі, фрукти, знищувати мух, які можуть бути переносниками збудників інфекцій та інвазій
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #14

Слайд #15


Підшлунковий сік (1,5 - 2 л) - безбарвна прозора рідина лужної реакції (рН = 8 - 8,5) містить велику кількість ферментів, які гідролізують білки, жири, вуглеводи.
Підшлункова залоза (pancreas) розміщена позаду від шлунку, довжина 12-15 см. Виділяють: голівку, тіло і хвіст залози.
Зовні покрита тоненькою капсулою, дольчатої будови. Дольки складаються з залозистих клітин, де синтезуються різноманітні травні ферменти. Залоза наділена двома видами секреції: зовнішньої і внутрішньої.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #15

Слайд #16


Печінка (hepar) 1,5 кг - одна з найбільших залоз тіла людини. Розміщена в правому підребер'ї, під діафрагмою. Зовні покрита капсулою. Розрізняють праву і ліву долі печінки. В клітинах печінки - гепатоцитах виробляється жовч за добу 5000-1200 мл.
Презентація на тему «Органи травлення людини» - Слайд #16