- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18)
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18)
151
Слайд #1
Вітаміни
Зробив учень НВК №30
Галім'янов Олексій
Спеціально для «Типового Одинадцятикласника»
Зробив учень НВК №30
Галім'янов Олексій
Спеціально для «Типового Одинадцятикласника»
Слайд #2
Вітаміни — це біологічно активні речовини різної хімічної будови які життєво необхідні організму в невеликих кількостях. Їх функції:
приймають участь в обміні речовин.
вітамінний підвищують імунітет працездатність та витривалість.
При різних дозах вітамінів в організмі розділяють хвороби: гіповітаміноз, гіпервітаміноз та авітаміноз
приймають участь в обміні речовин.
вітамінний підвищують імунітет працездатність та витривалість.
При різних дозах вітамінів в організмі розділяють хвороби: гіповітаміноз, гіпервітаміноз та авітаміноз
Слайд #3
Групи
Водорозчинні:
(PP)
C
P
H
Жиророзчинні
A
D
K
E
Водорозчинні:
(PP)
C
P
H
Жиророзчинні
A
D
K
E
Слайд #4
Жиророзчинні
Слайд #5
Вітамін АРетинол
Слайд #6
Вітамін A
Відкритий 1913-му у жирі тріски
Провітамін а — каротин, в організмі перетвориться на вітамін А.
Функції:
участь у окислювального відновлювальному процесі,
регуляція синтезу білків, необхідних для росту нових клітин,
сприяє нормальному обміну речовин,
допомагає нервовій системі нормально функціонувати,
грає роль в розвитку зубів і є кісток,
сповільнює процес старіння,
підтримує імунітет,
відповідає за нормальний зір.
Відкритий 1913-му у жирі тріски
Провітамін а — каротин, в організмі перетвориться на вітамін А.
Функції:
участь у окислювального відновлювальному процесі,
регуляція синтезу білків, необхідних для росту нових клітин,
сприяє нормальному обміну речовин,
допомагає нервовій системі нормально функціонувати,
грає роль в розвитку зубів і є кісток,
сповільнює процес старіння,
підтримує імунітет,
відповідає за нормальний зір.
Слайд #7
Вітамін A
Гіповітаміноз: спостерігається проблеми із зором (конюктивіт), дерматит, сухість шкіри, порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, ламкість кісток, погіршуються зір.
Гіпервітаміноз: нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки..
Джерело: жовті, бурі, червоні, темно-зелені овочі: морква, солодкий перець, шпинат, зелена цибуля, персики, гарбуз і так далі.
У тварин: риб'ячий жир печінка ікра, масло, маргарин, сметана, сир, жовток.
Найкращий джерело вітаміну А — печінка, риб'ячий жир, вершкове масло.
Гіповітаміноз: спостерігається проблеми із зором (конюктивіт), дерматит, сухість шкіри, порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, ламкість кісток, погіршуються зір.
Гіпервітаміноз: нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки..
Джерело: жовті, бурі, червоні, темно-зелені овочі: морква, солодкий перець, шпинат, зелена цибуля, персики, гарбуз і так далі.
У тварин: риб'ячий жир печінка ікра, масло, маргарин, сметана, сир, жовток.
Найкращий джерело вітаміну А — печінка, риб'ячий жир, вершкове масло.
Слайд #8
Вітамін DКальциферол
Слайд #9
Вітамін D
приймає участь в процесах хімічного обміну речовин, покращує проникність шлунково-кишковий тракту для кальцію, сприяє
Впливає на обмін речовин,
підтримує гомеостаз в організмі,
регулює обмін фосфору та кальцію. Друга назва доробку: противорахітичний
приймає участь в процесах хімічного обміну речовин, покращує проникність шлунково-кишковий тракту для кальцію, сприяє
Впливає на обмін речовин,
підтримує гомеостаз в організмі,
регулює обмін фосфору та кальцію. Друга назва доробку: противорахітичний
Слайд #10
Вітамін D
Гіповітаміноз: у дітей рахіт, у дорослих —остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість.
Гіпервітаміноз: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок
Вітамін D формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках.
Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.
Гіповітаміноз: у дітей рахіт, у дорослих —остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість.
Гіпервітаміноз: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок
Вітамін D формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках.
Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.
Слайд #11
Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Слайд #12
Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Слайд #13
Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол.
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
Слайд #14
Вітамін К нафтохінонантигеморогічний
Слайд #15
Вітамін К
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Слайд #16
Вітамін К
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Слайд #17
Вітамін ЕТокоферолВітамін молодості
Слайд #18
Вітамін Е
потужний антиоксидант
відкритий у 1936-у році
Відповідає за створення нових клітин, продовження життя старих, зменшення швидкості старіння, грає важливу роль у розвитку гормональної та статевої системи
Необхідне для нормального протікання вагітності та народження нормального потомства, необхідний для підтримання тонусу м'язів, циркуляції крові.
потужний антиоксидант
відкритий у 1936-у році
Відповідає за створення нових клітин, продовження життя старих, зменшення швидкості старіння, грає важливу роль у розвитку гормональної та статевої системи
Необхідне для нормального протікання вагітності та народження нормального потомства, необхідний для підтримання тонусу м'язів, циркуляції крові.
Слайд #19
Вітамін Е
Гіповітаміноз: втрату тонусу м'язів, затримка росту, зниження еритроцитів, атеросклероз.
Джерело: пшениця, борошно грубого помолу, ягоди шипшини, насіння яблук, жирна риба (лосось) В невеликій кількості знаходиться в жовтці, свинині, м'ясі.
Гіповітаміноз: втрату тонусу м'язів, затримка росту, зниження еритроцитів, атеросклероз.
Джерело: пшениця, борошно грубого помолу, ягоди шипшини, насіння яблук, жирна риба (лосось) В невеликій кількості знаходиться в жовтці, свинині, м'ясі.
Слайд #20
Водорозчинні
Слайд #21
ВітамінТіанін
Слайд #22
Вітамін
Функції:
перешкоджання окислення вітаміну С,
нормалізує апетит,
покращує циркуляцію крові,
приймає участь в вуглеводному, жировому, білковому, водно-сольовому обміні.
Регуляторно впливає на нервову систему
Синтезується тканинами рослин, мікробами, деякими видами бактерій в Мікрофлорі кишечника.
Функції:
перешкоджання окислення вітаміну С,
нормалізує апетит,
покращує циркуляцію крові,
приймає участь в вуглеводному, жировому, білковому, водно-сольовому обміні.
Регуляторно впливає на нервову систему
Синтезується тканинами рослин, мікробами, деякими видами бактерій в Мікрофлорі кишечника.
Слайд #23
Вітамін
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Слайд #24
Вітамін
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Слайд #25
ВітамінРибофлавін
Слайд #26
Вітамін
Бере участь у всіх видах обміну речовин; в процесі зору; в процесі клітинного дихання
Знижує негативний вплив токсинів, необхідний для кровотворення
Гарно діє з вітаміном А, вони мають схожі функції (нормальний зір)
Бере участь у всіх видах обміну речовин; в процесі зору; в процесі клітинного дихання
Знижує негативний вплив токсинів, необхідний для кровотворення
Гарно діє з вітаміном А, вони мають схожі функції (нормальний зір)
Слайд #27
Вітамін
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Слайд #28
Вітамін
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Слайд #29
ВітамінНіацин
Слайд #30
Вітамінпантотенатпантотенова кислота
Слайд #31
Вітамін
Антидерматична функція
Гіповітаміноз: випадіння волосся, зниження кров'яного тиску, порушення координації рухів, зупинка росту
Джерела: дріжжі, м'ясо, печінка, яєчний жовток, молоко тощо, також є у цілому зерні бобових; виробляється у мікрофлорі кишечника
Антидерматична функція
Гіповітаміноз: випадіння волосся, зниження кров'яного тиску, порушення координації рухів, зупинка росту
Джерела: дріжжі, м'ясо, печінка, яєчний жовток, молоко тощо, також є у цілому зерні бобових; виробляється у мікрофлорі кишечника
Слайд #32
Вітамін
Входить у склад ферментів, знижує рівень холестерину, розширює дрібні судини, потрібен для підтримання здорової шкіри, має заспокійливий вплив, невелика знеболююча дія.
Входить у склад ферментів, знижує рівень холестерину, розширює дрібні судини, потрібен для підтримання здорової шкіри, має заспокійливий вплив, невелика знеболююча дія.
Слайд #33
Вітамін
Авітаміноз, гіповітаміноз: втрата апетиту, порушення структурної функції шкіри, дерматити, проноси, судоми
Гіпервітаміноз: ураження нервової системи та епітелію
Джерела: частково синтезується у шлунку, бобові та цільнозернові продукти, гречка, вівсянка, дріжжі, кольорова капуста
Авітаміноз, гіповітаміноз: втрата апетиту, порушення структурної функції шкіри, дерматити, проноси, судоми
Гіпервітаміноз: ураження нервової системи та епітелію
Джерела: частково синтезується у шлунку, бобові та цільнозернові продукти, гречка, вівсянка, дріжжі, кольорова капуста
Слайд #34
Вітамінперидоксин
Слайд #35
Вітамін
Потрібний для формування антитіл і гемоглобіну. Бере непряму участь в синтезі амінокислот.
Гіповітаміноз: дерматити, подразливість, затримка росту, пригнічення діяльності червоного кісткового мозку, епілептичні напади
Джерела: синтезується мікрофлорою кишечника, в наявності у крупах, моркві, бананах, картоплі, молочних продуктах, печінці…
Потрібний для формування антитіл і гемоглобіну. Бере непряму участь в синтезі амінокислот.
Гіповітаміноз: дерматити, подразливість, затримка росту, пригнічення діяльності червоного кісткового мозку, епілептичні напади
Джерела: синтезується мікрофлорою кишечника, в наявності у крупах, моркві, бананах, картоплі, молочних продуктах, печінці…
Слайд #36
Авітаміноз
Слайд #37
Вітамін()фолієва кислота
Слайд #38
Вітамін
Приймає участь в обміні нуклеїнових та амінокислот, у формуванні еритроцитів та формування нервової трубки плода
Гіповітаміноз: анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея.
У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів, затримка росту
Джерела: овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою
Приймає участь в обміні нуклеїнових та амінокислот, у формуванні еритроцитів та формування нервової трубки плода
Гіповітаміноз: анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея.
У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів, затримка росту
Джерела: овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою
Слайд #39
Авітаміноз
Слайд #40
ВітамінЦіанкобаламін
Слайд #41
Вітамін
Приймає участь в утворенні та дозріванні еритроцитів, впливає на обмін ДНК та РНК
Гіповітаміноз: анемія, неврологічні розлади
Джерела: печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Приймає участь в утворенні та дозріванні еритроцитів, впливає на обмін ДНК та РНК
Гіповітаміноз: анемія, неврологічні розлади
Джерела: печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Слайд #42
Вітамін PЦитрин
Слайд #43
Вітамін P
Супутник вітаміну С
Регулює проникність судин, зміцнює капіляри
Гіповітаміноз: ламкість капілярів
Супутник вітаміну С
Регулює проникність судин, зміцнює капіляри
Гіповітаміноз: ламкість капілярів
Слайд #44
Вітамін CАскорбінова кислота
Слайд #45
Вітамін C
Антиоксидант, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти, підтримує імунітет
Гіповітаміноз: Цинга, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.
Гіпервітаміноз: діарея, підвищена мобілізація мінеральних речовин кісткової тканини, посилене зсідання крові, формування ниркових каменів.
Антиоксидант, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти, підтримує імунітет
Гіповітаміноз: Цинга, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.
Гіпервітаміноз: діарея, підвищена мобілізація мінеральних речовин кісткової тканини, посилене зсідання крові, формування ниркових каменів.
Слайд #46
Вітамін C
Джерела: Овочі і фрукти, цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень, квашена капуста, смородина.
Добова норма: 30мг
Джерела: Овочі і фрукти, цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень, квашена капуста, смородина.
Добова норма: 30мг
Слайд #47
Буряк
10
Капуста
45
Морква
5
Шипшина
1200
Груша
5
Смородина
200
Айва
23
Апельсини
60
Персики
10
Лимоны
40
Гранат
4
Яблуко
16
Черешня
15
Картопля
20
Малина
25
Аґрус
30
Суниця
60
Щавель
43
Вишня
15
Шпинат
55
Слива
10
Укроп
100
Виноград (чорний)
6
Петрушка (зелень)
150
10
Капуста
45
Морква
5
Шипшина
1200
Груша
5
Смородина
200
Айва
23
Апельсини
60
Персики
10
Лимоны
40
Гранат
4
Яблуко
16
Черешня
15
Картопля
20
Малина
25
Аґрус
30
Суниця
60
Щавель
43
Вишня
15
Шпинат
55
Слива
10
Укроп
100
Виноград (чорний)
6
Петрушка (зелень)
150
Слайд #48
Авітаміноз
Слайд #49
Вітамін HБіотин
Слайд #50
Вітамін H
Бере участь у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, необхідний для проходження циклу Кребса; формування замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії.
Гіпервітаміноз: сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові.
Бере участь у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, необхідний для проходження циклу Кребса; формування замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії.
Гіпервітаміноз: сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові.
Слайд #51
Дякую за увагу!