Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18)


151



Слайд #1


Вітаміни
Зробив учень НВК №30
Галім'янов Олексій
Спеціально для «Типового Одинадцятикласника»
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #1

Слайд #2


Вітаміни — це біологічно активні речовини різної хімічної будови які життєво необхідні організму в невеликих кількостях. Їх функції:
приймають участь в обміні речовин.
вітамінний підвищують імунітет працездатність та витривалість.
При різних дозах вітамінів в організмі розділяють хвороби: гіповітаміноз, гіпервітаміноз та авітаміноз
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #2

Слайд #3


Групи
Водорозчинні:
(PP)
C
P
H
 
Жиророзчинні
A
D
K
E
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #3

Слайд #4


Жиророзчинні
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #4

Слайд #5


Вітамін АРетинол
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #5

Слайд #6


Вітамін A
Відкритий 1913-му у жирі тріски
Провітамін а — каротин, в організмі перетвориться на вітамін А.
Функції:
участь у окислювального відновлювальному процесі,
регуляція синтезу білків, необхідних для росту нових клітин,
сприяє нормальному обміну речовин,
допомагає нервовій системі нормально функціонувати,
грає роль в розвитку зубів і є кісток,
сповільнює процес старіння,
підтримує імунітет,
відповідає за нормальний зір.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #6

Слайд #7


Вітамін A
Гіповітаміноз: спостерігається проблеми із зором (конюктивіт), дерматит, сухість шкіри, порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, ламкість кісток, погіршуються зір.
Гіпервітаміноз: нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки..
Джерело: жовті, бурі, червоні, темно-зелені овочі: морква, солодкий перець, шпинат, зелена цибуля, персики, гарбуз і так далі.
У тварин: риб'ячий жир печінка ікра, масло, маргарин, сметана, сир, жовток.
Найкращий джерело вітаміну А — печінка, риб'ячий жир, вершкове масло.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #7

Слайд #8


Вітамін DКальциферол
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #8

Слайд #9


Вітамін D
приймає участь в процесах хімічного обміну речовин, покращує проникність шлунково-кишковий тракту для кальцію, сприяє
Впливає на обмін речовин,
підтримує гомеостаз в організмі,
регулює обмін фосфору та кальцію. Друга назва доробку: противорахітичний
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #9

Слайд #10


Вітамін D
Гіповітаміноз: у дітей рахіт, у дорослих —остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість.
Гіпервітаміноз: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок
Вітамін D формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках.
Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #10

Слайд #11


Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол. 
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #11

Слайд #12


Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол. 
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #12

Слайд #13


Один попередник7-дегідрохолестерин - підвпливомультрафіолету в шкіріперетворюється на холекальциферол (вітамін).
Іншийпопередник - ергостерин - післяопроміненняперетворюється на вітамін, абоергокальциферол. 
Вітамін - сумішцихдвохвітамінів. Вітамін Д3 (холекальциферол) транспортується в печінку, а далі в нирки, де гідроксилюється відповідно в позиції 25 і 1 і виникає 1,25-дигидрооксихолекальциферол - 1,25 (OH) 2Д3.
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #13

Слайд #14


Вітамін К нафтохінонантигеморогічний
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #14

Слайд #15


Вітамін К
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #15

Слайд #16


Вітамін К
Відповідає за згортання крові.
Функції:
еластичність стінок судин,
Перешкоджає розриву судин, створенню тромбів, гематом
Гіповітаміноз: Погане згортання крові, ламкі судини, кров оточення.
Гіпервітаміноз: ???
Багатими на вітамін К такі продукти: зелені овочі(50-800мкг):
капуста, кропива, хвоя, овес, соя, пшениця, зелений чай, ламінарія.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #16

Слайд #17


Вітамін ЕТокоферолВітамін молодості
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #17

Слайд #18


Вітамін Е
потужний антиоксидант
відкритий у 1936-у році
Відповідає за створення нових клітин, продовження життя старих, зменшення швидкості старіння, грає важливу роль у розвитку гормональної та статевої системи
Необхідне для нормального протікання вагітності та народження нормального потомства, необхідний для підтримання тонусу м'язів, циркуляції крові.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #18

Слайд #19


Вітамін Е
Гіповітаміноз: втрату тонусу м'язів, затримка росту, зниження еритроцитів, атеросклероз.
Джерело: пшениця, борошно грубого помолу, ягоди шипшини, насіння яблук, жирна риба (лосось) В невеликій кількості знаходиться в жовтці, свинині, м'ясі.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #19

Слайд #20


Водорозчинні
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #20

Слайд #21


ВітамінТіанін
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #21

Слайд #22


Вітамін
 
Функції:
перешкоджання окислення вітаміну С,
нормалізує апетит,
покращує циркуляцію крові,
приймає участь в вуглеводному, жировому, білковому, водно-сольовому обміні.
Регуляторно впливає на нервову систему
Синтезується тканинами рослин, мікробами, деякими видами бактерій в Мікрофлорі кишечника.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #22

Слайд #23


Вітамін
 
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #23

Слайд #24


Вітамін
 
Гіповітаміноз: парез, ацидоз, Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця,тахікардія).
Джерела: Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб, капуста, чорнослив, фрукти, насіння соняшника
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #24

Слайд #25


ВітамінРибофлавін
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #25

Слайд #26


Вітамін
 
Бере участь у всіх видах обміну речовин; в процесі зору; в процесі клітинного дихання
Знижує негативний вплив токсинів, необхідний для кровотворення
Гарно діє з вітаміном А, вони мають схожі функції (нормальний зір)
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #26

Слайд #27


Вітамін
 
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #27

Слайд #28


Вітамін
 
Гіповітаміноз:
зниження апетиту, падіння маси тіла, слабкість, головний біль, почуття печіння шкіри, різь в очах, порушення сутінкового зору, хворобливість у кутах рота й на нижній губі;
Стоматит, дерматит, кон'юнктивіт, затримка росту
Джерела: дріжжі, листові зелені рослини, крупи, горіхи, горох, хліб, печінка, нирки, м'ясо, риба, молочні продукти; синтезується в кишечнику
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #28

Слайд #29


ВітамінНіацин
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #29

Слайд #30


Вітамінпантотенатпантотенова кислота
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #30

Слайд #31


Вітамін
 
Антидерматична функція
Гіповітаміноз: випадіння волосся, зниження кров'яного тиску, порушення координації рухів, зупинка росту
Джерела: дріжжі, м'ясо, печінка, яєчний жовток, молоко тощо, також є у цілому зерні бобових; виробляється у мікрофлорі кишечника
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #31

Слайд #32


Вітамін
 
Входить у склад ферментів, знижує рівень холестерину, розширює дрібні судини, потрібен для підтримання здорової шкіри, має заспокійливий вплив, невелика знеболююча дія.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #32

Слайд #33


Вітамін
 
Авітаміноз, гіповітаміноз: втрата апетиту, порушення структурної функції шкіри, дерматити, проноси, судоми
Гіпервітаміноз: ураження нервової системи та епітелію
Джерела: частково синтезується у шлунку, бобові та цільнозернові продукти, гречка, вівсянка, дріжжі, кольорова капуста
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #33

Слайд #34


Вітамінперидоксин
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #34

Слайд #35


Вітамін
 
Потрібний для формування антитіл і гемоглобіну. Бере непряму участь в синтезі амінокислот.
Гіповітаміноз: дерматити, подразливість, затримка росту, пригнічення діяльності червоного кісткового мозку, епілептичні напади
Джерела: синтезується мікрофлорою кишечника, в наявності у крупах, моркві, бананах, картоплі, молочних продуктах, печінці…
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #35

Слайд #36


Авітаміноз
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #36

Слайд #37


Вітамін()фолієва кислота
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #37

Слайд #38


Вітамін
 
Приймає участь в обміні нуклеїнових та амінокислот, у формуванні еритроцитів та формування нервової трубки плода
Гіповітаміноз: анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея.
У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів, затримка росту
Джерела: овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #38

Слайд #39


Авітаміноз
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #39

Слайд #40


ВітамінЦіанкобаламін
 
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #40

Слайд #41


Вітамін
 
Приймає участь в утворенні та дозріванні еритроцитів, впливає на обмін ДНК та РНК
Гіповітаміноз: анемія, неврологічні розлади
Джерела: печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #41

Слайд #42


Вітамін PЦитрин
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #42

Слайд #43


Вітамін P
Супутник вітаміну С
Регулює проникність судин, зміцнює капіляри
Гіповітаміноз: ламкість капілярів
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #43

Слайд #44


Вітамін CАскорбінова кислота
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #44

Слайд #45


Вітамін C
Антиоксидант, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти, підтримує імунітет
Гіповітаміноз: Цинга, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.
Гіпервітаміноз: діарея, підвищена мобілізація мінеральних речовин кісткової тканини, посилене зсідання крові, формування ниркових каменів.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #45

Слайд #46


Вітамін C
Джерела: Овочі і фрукти, цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень, квашена капуста, смородина.
Добова норма: 30мг
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #46

Слайд #47


Буряк
10
Капуста
45
Морква
5
Шипшина
1200
Груша
5
Смородина
200
Айва
23
Апельсини
60
Персики
10
Лимоны
40
Гранат
4
Яблуко
16
Черешня
15
Картопля
20
Малина
25
Аґрус
30
Суниця
60
Щавель
43
Вишня
15
Шпинат
55
Слива
10
Укроп
100
Виноград (чорний)
6
Петрушка (зелень)
150
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #47

Слайд #48


Авітаміноз
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #48

Слайд #49


Вітамін HБіотин
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #49

Слайд #50


Вітамін H
Бере участь у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, необхідний для проходження циклу Кребса; формування замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії.
Гіпервітаміноз: сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові.
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #50

Слайд #51


Дякую за увагу!
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 18) - Слайд #51