- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 19)
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 19)
197
Слайд #1
ВУГЛЕВОДИ
Слайд #2
Дисахариди
Цукроза
Мальтоза
Лактоза
Полісахариди
Крохмаль
Целлюлоза
Прості
Моносахариди
Глюкоза
Фруктоза
Рибоза
Дезоксирибоза
Складні
СN(H2O)M
ВУГЛЕВОДИ
Цукроза
Мальтоза
Лактоза
Полісахариди
Крохмаль
Целлюлоза
Прості
Моносахариди
Глюкоза
Фруктоза
Рибоза
Дезоксирибоза
Складні
СN(H2O)M
ВУГЛЕВОДИ
Слайд #3
М О Н О С А Х А Р И Д И
Моносахариди — прості вуглеводи, вони не піддаються гідролізу — не розщеплюються водою на простіші вуглеводи, у них число атомів вуглецю дорівнює кількості атомів кисню СnН2nОn.
По розміщенню карбонільної групи їх поділяють на альдози і кетози
1. Якщо карбонільна група знаходиться біля первинного атома вуглецю, то вона трансформується у альдегідну. Відповідний моносахарид називається альдозою (гліцериновий альдегід - альдотріоза; рибоза- альдопентоза; глюкоза - альдо-гексоза ).
2. Якщо карбонільна група знаходиться біля вторинного атома вуглецю, то вона перетворюється у кетонну, а відповідний моносахарид отримує назву кетози.
(Диоксіацетон - кетотріоза; рибульоза - кетопентоза; фруктоза - кетогексоза).
До моносахаридів відносяться:
тетрози С4Н8О4
гексози С6Н12О6 (глюкоза, галактоза, фруктоза)
пентози С5Н10О5 (арабіноза, ксилоза, рибоза)
.
Моносахариди — прості вуглеводи, вони не піддаються гідролізу — не розщеплюються водою на простіші вуглеводи, у них число атомів вуглецю дорівнює кількості атомів кисню СnН2nОn.
По розміщенню карбонільної групи їх поділяють на альдози і кетози
1. Якщо карбонільна група знаходиться біля первинного атома вуглецю, то вона трансформується у альдегідну. Відповідний моносахарид називається альдозою (гліцериновий альдегід - альдотріоза; рибоза- альдопентоза; глюкоза - альдо-гексоза ).
2. Якщо карбонільна група знаходиться біля вторинного атома вуглецю, то вона перетворюється у кетонну, а відповідний моносахарид отримує назву кетози.
(Диоксіацетон - кетотріоза; рибульоза - кетопентоза; фруктоза - кетогексоза).
До моносахаридів відносяться:
тетрози С4Н8О4
гексози С6Н12О6 (глюкоза, галактоза, фруктоза)
пентози С5Н10О5 (арабіноза, ксилоза, рибоза)
.
Слайд #4
Глюкоза
Глюкоза (альдегідоспирт )-називають також виноградним цукром, так як вона міститься у великій кількості у виноградному соку. Крім винограду глюкоза знаходиться і в інших солодких плодах і навіть у різних частинах рослин.
Поширена глюкоза і в тваринному світі: 0,1%.
Глюкозу знаходять в крові. Глюкоза розноситься по всьому тілу і служить джерелом енергії для організму. Вона також входить до складу сахарози, лактози, целюлози, крохмалю.
Глюкоза (альдегідоспирт )-називають також виноградним цукром, так як вона міститься у великій кількості у виноградному соку. Крім винограду глюкоза знаходиться і в інших солодких плодах і навіть у різних частинах рослин.
Поширена глюкоза і в тваринному світі: 0,1%.
Глюкозу знаходять в крові. Глюкоза розноситься по всьому тілу і служить джерелом енергії для організму. Вона також входить до складу сахарози, лактози, целюлози, крохмалю.
Слайд #5
У рослинному світі широко поширена фруктоза або фруктовий (плодовий) цукор. Фруктоза міститься в солодких плодах, меді. Витягуючи з кольорових солодких плодів соки, бджоли готують мед, який за хімічним складом являє собою в основному суміш глюкози і фруктози. Також фруктоза входить до складу складних цукрів, наприклад тростинного та бурякового.
Слайд #6
Дисахариди
Вуглеводи, які при нагріванні з водою
в присутності мінеральних кислот чи під дією ферментів піддаються
гідролізу, розкладаючись на дві молекули моносахаридів.
Легко розчиняються у воді, добре кристалізуються, солодкі на смак. Як у вільному стані, так і в складі ін. молекул дуже поширені в тваринних і рослинних організмах. Найпоширеніші дисахариди: сахароза (цукор), лактоза, мальтоза. Дисахариди – цінні харчові й смакові речовини; деякі дисахариди застосовують у мікробіології та фармакології.
Вуглеводи, які при нагріванні з водою
в присутності мінеральних кислот чи під дією ферментів піддаються
гідролізу, розкладаючись на дві молекули моносахаридів.
Легко розчиняються у воді, добре кристалізуються, солодкі на смак. Як у вільному стані, так і в складі ін. молекул дуже поширені в тваринних і рослинних організмах. Найпоширеніші дисахариди: сахароза (цукор), лактоза, мальтоза. Дисахариди – цінні харчові й смакові речовини; деякі дисахариди застосовують у мікробіології та фармакології.
Слайд #7
Найважливіша з дисахаридів – сахароза – дуже поширена у природі. Це хімічна назва звичайного цукру, його називають ще тростинним чи буряковим.
Буряковий цукор широко застосовується в харчовій промисловості, кулінарії, приготуванні вин, пива і т.д.
Буряковий цукор широко застосовується в харчовій промисловості, кулінарії, приготуванні вин, пива і т.д.
Слайд #8
ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ САХАРОЗИ
1. Реакція гідролізу:
С12Н22О11 + Н2О → С6Н12O6 + С6Н12O6.
2. Реакція повного окиснення:
C12H22O11 + 12O2 → 12CO2 + 11H2O
3. Якісна реакція на сахарозу (з додаванням Сu(ОН)2 без нагрівання)
C12H22O11 + Cu(OH)2 → утворюється розчин яскраво синього кольору
1. Реакція гідролізу:
С12Н22О11 + Н2О → С6Н12O6 + С6Н12O6.
2. Реакція повного окиснення:
C12H22O11 + 12O2 → 12CO2 + 11H2O
3. Якісна реакція на сахарозу (з додаванням Сu(ОН)2 без нагрівання)
C12H22O11 + Cu(OH)2 → утворюється розчин яскраво синього кольору
Слайд #9
Мальтоза (від англ. Malt — солод) - солодовий цукор, природний дисахарид, що складається з двох залишків глюкози; міститься у великих кількостях в пророслих зернах (солоді) ячменю, жита та інших зернових; виявлена також у томатах, в пилку та нектарі ряду рослин. Входить до складу деяких марок пива.
Слайд #10
Лактоза, що виражається формулою C12H22O11, є вуглеводом, який міститься в молоці ссавців, вона присутня в ньому в кількості близько 2% - 8%. Вперше лактоза була виявлена Фабріціо Бартолетті в 1619 році.
Лактоза відрізняється від інших цукрів відсутністю гігроскопічності. Значення лактози дуже велике, тому що вона є важливою живильною речовиною, особливо для організму людини і тварин.
Лактоза відрізняється від інших цукрів відсутністю гігроскопічності. Значення лактози дуже велике, тому що вона є важливою живильною речовиною, особливо для організму людини і тварин.
Слайд #11
Крохмалисті продукти є: зернові - пшениця, кукурудза, рис ,ячмінь, жито, сорго, пшоно та інші;
коренеплоди - картопля, маніок, батат та інші;
бобові - горох, нут, сочевиця, маш іінші.
Найбільше господарське значення має картопляний, кукурудзяний, рисовий, пшеничний, тапіоковий крохмаль. Виготовляється за допомогою мокрого помелу зерна та бульб. Склад крохмалю
Крохмалем називається вуглевод, полісахарид, що складається з суміші амілози і амілопектину. Ця речовинасинтезується в рослинах у вигляді зерен, які мають деякі відмінності в структурі і властивостях в залежності відвиду рослини. До складу крохмальних зерен входить також до 2% неуглеводних компонентів - білків, ліпідів, зольних елементів. Властивості крохмалю
Речовина являє собою білий сипучий порошок, не має смаку, при стиску видає характерний скрип.
Крахмалу властива добра розчинність в гарячій воді. У холодній воді не розчиняється.
Має властивості клейстеру або гелю. Застосування крохмалю
Використовується для виробництва продуктів харчування: борошняних виробів в якості структуроутворювача;
соусів, десертів як загусник;
у вигляді сировини для виготовлення глюкози, патоки, сиропів, сорбіту, модифікованих крохмалів і т.д.
У домашній кулінарії застосовується для приготування киселів, випічки, соусів, десертів. У поєднанні з борошном підвищує ламкість і жорсткість, підсилює «хрусткий ефект» смажених страв. Вплив крохмалю на здоров'я
крохмалеві належить роль необхідної поживної речовини, що забезпечує нормальне функціонування організму. У травному тракті перетвориться в глюкозу, яка забезпечує організм енергією. Повністю засвоюється термічно оброблений крохмаль.
Є харчовим продуктом, для використання якого у виробництві продовольчих товарів не вимагає дозволу.
Полісахариди: Крохмаль(С6Н10О5)N
коренеплоди - картопля, маніок, батат та інші;
бобові - горох, нут, сочевиця, маш іінші.
Найбільше господарське значення має картопляний, кукурудзяний, рисовий, пшеничний, тапіоковий крохмаль. Виготовляється за допомогою мокрого помелу зерна та бульб. Склад крохмалю
Крохмалем називається вуглевод, полісахарид, що складається з суміші амілози і амілопектину. Ця речовинасинтезується в рослинах у вигляді зерен, які мають деякі відмінності в структурі і властивостях в залежності відвиду рослини. До складу крохмальних зерен входить також до 2% неуглеводних компонентів - білків, ліпідів, зольних елементів. Властивості крохмалю
Речовина являє собою білий сипучий порошок, не має смаку, при стиску видає характерний скрип.
Крахмалу властива добра розчинність в гарячій воді. У холодній воді не розчиняється.
Має властивості клейстеру або гелю. Застосування крохмалю
Використовується для виробництва продуктів харчування: борошняних виробів в якості структуроутворювача;
соусів, десертів як загусник;
у вигляді сировини для виготовлення глюкози, патоки, сиропів, сорбіту, модифікованих крохмалів і т.д.
У домашній кулінарії застосовується для приготування киселів, випічки, соусів, десертів. У поєднанні з борошном підвищує ламкість і жорсткість, підсилює «хрусткий ефект» смажених страв. Вплив крохмалю на здоров'я
крохмалеві належить роль необхідної поживної речовини, що забезпечує нормальне функціонування організму. У травному тракті перетвориться в глюкозу, яка забезпечує організм енергією. Повністю засвоюється термічно оброблений крохмаль.
Є харчовим продуктом, для використання якого у виробництві продовольчих товарів не вимагає дозволу.
Полісахариди: Крохмаль(С6Н10О5)N
Слайд #12
Значення целюлози дуже велике, достатньо вказати, що велика кількість бавовняного волокна йде на виробництво бавовняно-паперових тканин. З целюлози виробляють папір і картон, а шляхом хімічної переробки — цілий ряд різноманітних продуктів: штучне волокно, пластичні маси, лаки, бездимний порох, етиловий спирт.
Використовується в якості наповнювача деяких пластмас, у вигляді волокон, упаковочного матеріалу, фармацевтичній практиці.[3] Важливими штучними полімерами є прості і складні ефіри целюлози
Целлюлоза (С6Н10О5)N
Використовується в якості наповнювача деяких пластмас, у вигляді волокон, упаковочного матеріалу, фармацевтичній практиці.[3] Важливими штучними полімерами є прості і складні ефіри целюлози
Целлюлоза (С6Н10О5)N
Слайд #13
Добування вуглеводів
З рослин
З рослин