Презентація на тему «Білки. Властивості та функції»


295



Слайд #1


Білки. Властивості та функції
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #1

Слайд #2


Властивості білків
1. Білки є амфотерними з'єднаннями, поєднують в собі основні
і кислотні властивості, визначувані радикалами амінокислот. Розрізняють кислі, основні та нейтральні білки.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #2

Слайд #3


Амінокислоти
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #3

Слайд #4


Властивості білків
2. Буферність - здатність білків віддавати і приєднувати Н+, один з найпотужніших буферів - гемоглобін в еритроцитах, що підтримує рН крові на постійному рівні.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #4

Слайд #5


Властивості білків
3. Розчинність у воді
Глобулярні білки розчинні Фібрилярні білки нерозчинні
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #5

Слайд #6


Властивості білків
4. Активність.
Є білки надзвичайно хімічно активні (ферменти), є хімічно неактивні.
5. Стійкість.
Є стійкі до впливу різних умов зовнішнього середовища і вкрай нестійкі. Зовнішні фактори (зміна температури, сольового складу середовища, рН, радіація) можуть викликати порушення структурної організації молекули білка.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #6

Слайд #7


Властивості білків
6. Денатурація - процес втрати тривимірної конформації, властивій даній молекулі білка. Причиною денатурації є розрив зв'язків, що стабілізують певну структуру білка. Зміна просторової конфігурації призводить до
зміни властивостей
білка і, як наслідок,
унеможливлює
виконання білком
властивих йому
біологічних
функцій.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #7

Слайд #8


Властивості білків
Денатурація може бути: оборотною.
7. Процес відновлення структури білка після денатурації називається ренатурацією. Якщо відновлення просторової конфігурації білка неможливо, то денатурація називається незворотною.
8. Руйнація первинної структури білкової молекули називається деградацією.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #8

Слайд #9


Функції білків
1. Структурна функція.
Структурні білки в комплексі з ліпідами є структурною основою клітинних і внутрішньоклітинних мембран.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #9

Слайд #10


Функції білків
1. Структурна функція.
Білки беруть участь в утворенні позаклітинних структур: входять до складу вовни, волосся, сухожиль, стінок судин.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #10

Слайд #11


Функції білків
2. Транспортна функція.
Деякі білки здатні приєднувати різні речовини і переносити їх до різних тканин і органів тіла, з одного місця клітини в інше.
Наприклад, білок крові гемоглобін транспортує О2 і СО2
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #11

Слайд #12


Функції білків
2. Транспортна функція.
До складу клітинних мембран входять особливі білки, забезпечують активний і строго виборчий перенос деяких речовин і іонів з клітини в зовнішнє середовище і назад.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #12

Слайд #13


Функції білків
3. Регуляторна функція.
Деякі білки є гормонами.
Гормони - біологічно активні речовини, що виділяються в кров різними залозами, які беруть участь у регуляції процесів обміну речовин.
Гормон інсулін регулює рівень цукру в крові шляхом підвищення проникності клітинних мембран для глюкози, сприяє синтезу глікогену.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #13

Слайд #14


Функції білків
4. Рецепторна функція.
Білки-рецептори - вбудовані в мембрану молекули білків, здатних змінювати свою структуру у відповідь на приєднання певної хімічної речовини.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #14

Слайд #15


Фунції білків
5. Захисна функція.
У відповідь на проникнення в організм чужорідних білків або мікроорганізмів (антигенів) утворюються особливі білки - антитіла, здатні зв'язувати і знешкоджувати їх.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #15

Слайд #16


Функції білків
5. Захисна функція.
Фібрин, що утворюється з фібриногену, сприяє зупинці кровотеч.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #16

Слайд #17


Функції білків
6. Рухова функція.
Особливі скоротливі білки (актин і міозин) беруть участь у всіх видах руху клітини та організму: освіті псевдоподий, мерехтінні війок і битті
джгутиків у
найпростіших,
скороченні м'язів
у багатоклітинних
тварин,
русі листя
у рослин та ін.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #17

Слайд #18


Функції білків
7. Запасаюча функція.
Цю функцію виконують резервні білки, які запасаються в якості джерела енергії.
казеїн молока альбумін яєць
Наприклад, при розпаді гемоглобіну залізо не виводиться з організму, а зберігається в організмі, утворюючи комплекс з білком ферритином.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #18

Слайд #19


Функції білків
8. Енергетична функція.
При розпаді 1 г білка до кінцевих продуктів виділяється 17,6 кДж енергії. Спочатку білки розпадаються до амінокислот, а потім до кінцевих продуктів: води, вуглекислого газу, аміаку.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #19

Слайд #20


Функції білків
9. Каталітична функція.
Багато глобулярні білки - ферменти.
Ферменти - це група білків, що володіє здатністю прискорювати реакції, що відбуваються в організмі.
Молекули, які приєднуються до ферменту і змінюються в результаті реакції, називаються субстратами.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #20

Слайд #21


Функції білків
9. Каталітична функція.
Маса ферменту значно більше маси субстрату. Частина ферменту, яка приєднує субстрат і містить каталітичні амінокислоти, називається активним центром ферменту.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #21

Слайд #22


Функції білків
2Н202 → 2Н20 + 02
У присутності солей заліза (каталізатора) ця реакція йде трохи швидше.
Фермент каталаза за 1 сек. розщеплює до 100 тис. молекул Н202.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #22

Слайд #23


Функції білків
Більшість ферментів найбільш активно працює тільки при визначених параметрах. Важливі: концентрації субстрату і ферменту, температура, кислотність середовища.
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #23

Слайд #24


Білки як компоненти їжі
Презентація на тему «Білки. Властивості та функції» - Слайд #24