Презентація на тему «Білки» (варіант 1)


163



Слайд #1


Проект по хімії
на тему:
"Білки"
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #1

Слайд #2


02
Що таке білки?
Білки, або протеїни(від греч. "протос" - " перший"), - це природні органічні сполуки, які забезпечують усі життєві процеси будь-якого організму.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #2

Слайд #3


Хто є засновником хімії білку?
Уперше білок був виділений(у вигляді клейковини) в 1728 р. італійцем Якопо Бартоломео Беккари(1682- 1766) з пшеничного борошна. Цю подію прийнято вважати народженням хімії білку.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #3

Слайд #4


З чого складається білок?
O2
N
C
H2
S
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #4

Слайд #5


Молекули білків - ланцюги, побудовані з амінокислот
Склад білків
Модель білка
Модель амінокислоти
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #5

Слайд #6


Рівні організації білку
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #6

Слайд #7


Первинна структура
Первинна структура - число і послідовність амінокислот, сполучених один з одним пептидними зв'язками в поліпептидному ланцюзі
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #7

Слайд #8


Вторичнна структура
Для всякого білку характерна окрім первинної ще і певна вторинна структура. Зазвичай білкова молекула нагадує розтягнуту пружину.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #8

Слайд #9


Третинна структура
Поліпептидні ланцюги згорнуті особливим чином в компактну глобулу. Спосіб згортання поліпептидних ланцюгів глобулярних білків називається третинною структурою
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #9

Слайд #10


Четвертинна структура
Багато білок з особливо складною будовою складаються з декількох поліпептидних ланцюгів. Спосіб спільної упаковки і укладання цих поліпептидних ланцюгів називають четвертинною структурою білку
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #10

Слайд #11


Четвертинна структура
Багато білок з особливо складною будовою складаються з декількох поліпептидних ланцюгів. Спосіб спільної упаковки і укладання цих поліпептидних ланцюгів називають четвертинною структурою білку
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #11

Слайд #12


Фізичні властивості білка
Білок в твердому стані
Гемоглобін
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #12

Слайд #13


Денатурація білку
В процесі приготування курячих яєць відбувається денатурація яєчних білків
Денатурація - втрата білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #13

Слайд #14


Біуретова реакція
Результат реакції
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #14

Слайд #15


Ксантопротеїнова реакція
Підсумок реакції
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #15

Слайд #16


Гідроліз білків
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #16

Слайд #17


Функції білків
каталітична
транспортна
захисна
скорочувальна
структурна
гормональна
поживна
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #17

Слайд #18


Каталітична функція
Модель фермента
Полягає у збільшенні швидкості різних реакцій обміну речовин і енергії в організмі.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #18

Слайд #19


Транспортна функція
Гемоглобін з'єднується в легенях з киснем, перетворюючись на оксигемоглобін. Досягаючи з потоком крові органів і тканин, оксигемоглобін розщеплюється і віддає кисень.
Полягає в зв'язуванні і доставці(транспорті) різних речовин від одного органу до іншого.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #19

Слайд #20


Захисна функція
Антитіла знешкоджують речовини, що потрапляють в організм або з'являються в результаті життєдіяльності бактерій і вірусів
Білок плазми крові фібриноген, беручи участь в згортанні крові, зменшує крововтрати.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #20

Слайд #21


Структурна функція
Білки складають основу будови клітини
Гідролізований колаген(білок сполучної тканини)
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #21

Слайд #22


Гормональна функція
Залози внутрвнутрішньої секреції
Модель білка-регулятора (гормона)
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #22

Слайд #23


Харчова функція
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #23

Слайд #24


Білки, жири і вуглеводи - основа харчування
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #24

Слайд #25


Амінокислоти
Всього амінокислот більше 100 видів. Білки будуються тільки з 20 амінокислот.
Білки складаються з амінокислот.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #25

Слайд #26


Білок
аминокислоты
аминокислоты
белок
белок
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #26

Слайд #27


Незамінні амінокислоти
Амінокислоти, які організми не синтезує, називаються незамінними. Всього їх вісім : лізин, метіонін, триптофан, лейцин, ізолейцин, валін, треонін і фенілаланін.
Незамінні амінокислоти повинні потрапляти в організм з їжею
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #27

Слайд #28


Повноцінні и неповноцінні білки
Повноцінні білки - це ті, до складу яких входять усі незамінні амінокислоти.
Неповноцінні білки містять не усі незамінні амінокислоти
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #28

Слайд #29


Повноцінні білки
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #29

Слайд #30


Неповноцінні білки
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #30

Слайд #31


Необхідна кількість білку
Добова норма споживання білку складає 0.75-0.80 грам на кілограм ваги для дорослого(близько 56 грам в добу для середнього чоловіка і 45 грам для жінки)
Дітям потрібно більше білку - до 1.9 грам на кілограм ваги в добу
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #31

Слайд #32


Не перестарайтеся з білками!
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #32

Слайд #33


Висновок
Білки - обов'язкова складова частина усіх живих клітин, грають виключно важливу роль в живій природі, є головним, найбільш цінним і незамінним компонентом харчування. Білки є основою структурних елементів і тканин, підтримують обмін речовин і енергії, беруть участь в процесах зростання і розмноження, забезпечують механізми рухів, розвиток імунних реакцій, потрібні для функціонування усіх органів і систем організму.
Презентація на тему «Білки» (варіант 1) - Слайд #33