Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2)


306



Слайд #1


Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів.
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #1

Слайд #2


Біологічна роль жирів
Енергетична функція (1м жиру - 38.9 кдж)
Захисна функція (терморегуляція)
Будівельна функція (входять до складу клітинних мембран
Джерело вітамінів D, A, E
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #2

Слайд #3


Ожиріння
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #3

Слайд #4


Склад жирів
Мішель Ежен Шеврель – основоположник хімії ліпідів
Марселен Бертло
.
Жири – це органічні сполуки, які утворені трьохатомним спиртом гліцерином та вищими жирними кислотами
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #4

Слайд #5


Гліцерин Вищі кислоти
СH2- OH
│ Ненасичені Насичені
CH - OH

CH2- OH Олеїнова Стеаринова
С17Н33СООН C17Н35СООН
Лінолева Пальмітинова
С17Н31СООН С15Н31СООН
СН2─ОН CH2─O─COC17H33
│ │
СН─ОН + 3C17H33COOH → CH─O─ COC17H33 + 3H2O
│ │
СН2─ОН CH2─O─ COC17H33
 гліцерин олеїнова кислота триолеїн
 
 
 
 
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #5

Слайд #6


Загальна формула жирів
CH2─O─COR1

CH─O─ COR2

CH2─O─ COR3
R1, R2, R3 – радикали карбонових кислот
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #6

Слайд #7


Класифікація жирів
Жири
тверді (тваринні) рідкі (рослинні)
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #7

Слайд #8


Хімічні властивості жирів
Гідроліз
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #8

Слайд #9


Гідрування
Рідкий → Твердий
Рідкий → Твердий
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #9

Слайд #10


Значення
Жири як коштовний харчовий продукт
Жири лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія)
Одержання мила
Одержання маргарину
Одержання гліцерину, речовини зі зм'якшуючими властивостями
Одержання оліфи
Презентація на тему «Жири, склад жирів, їх утворення» (варіант 2) - Слайд #10