Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів.
Слайд #2
Біологічна роль жирів Енергетична функція (1м жиру - 38.9 кдж) Захисна функція (терморегуляція) Будівельна функція (входять до складу клітинних мембран Джерело вітамінів D, A, E
Слайд #3
Ожиріння
Слайд #4
Склад жирів Мішель Ежен Шеврель – основоположник хімії ліпідів Марселен Бертло . Жири – це органічні сполуки, які утворені трьохатомним спиртом гліцерином та вищими жирними кислотами
Значення Жири як коштовний харчовий продукт Жири лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія) Одержання мила Одержання маргарину Одержання гліцерину, речовини зі зм'якшуючими властивостями Одержання оліфи