Презентація на тему «Прокаріотична клітина»


148



Слайд #1


Прокаріотична клітина
Підготував Венцеславський Данило
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #1

Слайд #2


Бактерії - «великі могильники природи» Луї Пастер.
Ці маленькі організми створили життя на Землі, здійснюють глобальний кругообіг речовин у природі, а також стоять на службі у людини.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #2

Слайд #3


Спочатку з'явилися в безкисневому середовищі 2,5-3 млрд. років тому в морях.
Походження прокаріотів
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #3

Слайд #4


Середовище проживання прокаріотів
Атмосфера
Гідросфера
Літосфера
Усередині клітин
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #4

Слайд #5


Розміри
Розміри бактеріальних клітин коливаються в межах від 1 до 10-15 мкм.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #5

Слайд #6


Форма
Коки
Диплококи
Тетракоки
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #6

Слайд #7


Сарцини
Стрептококи
Стафілококи
Палочки (бацили)
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #7

Слайд #8


Спірили
Спірохети
Вібріони
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #8

Слайд #9


Будова бактеріальної клітини
На поверхні бактерій часто помітні різного роду джгутики і ворсинки - органоїди руху, за допомогою яких вони пересуваються шляхом ковзання.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #9

Слайд #10


1 - клітинна стінка
2 - зовнішня цитоплазматична мембрана
3 - хромосома (кільцева молекула ДНК)
4 - вигини зовнішньої цитоплазматичної мембрани
5 - вакуолі
6 - мезосома (виріст зовнішньої мембрани)
7 - стопки мембран,в яких здійснюється фотосинтез
8 - рибосома
9 - джгутики.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #10

Слайд #11


Клітинна стінка прокаріотів жорстка, містить полісахариди і амінокислоти. Основний зміцнюючий компонент - муреїн Клітинна стінка багатьох бактерій зверху покрита шаром слизу.Цитоплазма оточена мембраною, що відокремлює її зсередини від клітинної стінки.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #11

Слайд #12


Основна особливість - відсутність ядра, обмеженого оболонкою. Спадкова інформація у бактерій укладена в одній хромосомі.Рибосоми вільні менше, ніж у Еукаріотів; на них здійснюється біосинтез білка.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #12

Слайд #13


Обмін речовин
По відношенню до кисню прокаріоти діляться на дві групи:анаеробні (не потребують кисню);аеробні, (що живуть в кисневому середовищі);деякі бактерії можуть жити як в безкисневому, так і в кисневому середовищах
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #13

Слайд #14


Харчування
автотрофи - отримують енергію за допомогою фотосинтезу (ціанобактерії);
гетеротрофи-отримують енергію за рахунок готових органічних речовин. Гетеротрофи, в свою чергу, поділяються на сапротрофи, паразити і симбіонти.
За способами харчування діляться на:
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #14

Слайд #15


Бактерії-паразити
Паразити - це бактерії, які харчуються за рахунок клітин живих організмів, викликаючи захворювання (борошниста роса, виноградна філоксера, паличка Коха (туберкульозна), правцева паличка, дизентерійна паличка, холерний вібріон та інші).
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #15

Слайд #16


Розмноження
У бактерій виділяють два способи розмноження: шляхом ділення клітини надвоє і статевої.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #16

Слайд #17


Роль в природі
А) Бактерії руйнують залишки органічної речовини, виробляють мінералізацію.Б) Бактерії - симбіонти (кишкова паличка), поселяючись в травному тракті у тварин, розщеплює целюлозу до глюкози, і забезпечує засвоєння цих речовин організмом тварин, виробляючи вітаміни та інші речовини.В) Азотофіксуючі (бульбочкові) бактерії сприяють засвоєнню грунтового азоту корінням рослин.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #17

Слайд #18


Використання людиною
Отримання багатьох харчових і технічних продуктів неможливе без участі різних бродильних бактерій (на рис. Біфідобактерії)
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #18

Слайд #19


Негативна роль бактерій
Різні види гнильних бактерій викликають псування харчових продуктів. Сальмонельоз, ботулізм, холера дизентерія, є захворюваннями, пов'язаними з вживанням зіпсованих продуктів.Коклюш, туберкульоз, чума, венеричні захворювання, правець, запалення легенів та багато інших передаються повітряно - краплинним або статевим шляхом.
Презентація на тему «Прокаріотична клітина» - Слайд #19