- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 35)
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 35)
181
Слайд #2
Цілі:
Значення вуглеводів в харчванні
Класифікація вуглеводів
Будова молекул
Фізичні властивості
Хімічні властивості
Добування
Застосування
[email protected]
Значення вуглеводів в харчванні
Класифікація вуглеводів
Будова молекул
Фізичні властивості
Хімічні властивості
Добування
Застосування
[email protected]
Слайд #4
Вперше термін "вуглеводи" запропонував професор ttt Дерптського (нині Тартуського) tttуніверситету К.Г. Шмідт в 1844 р.
У 1927 р. Міжнародна комісія по tttреформі хімічної номенклатури tttзапропонувала термін "вуглеводи" tttзамінити терміном "гліціди", однак tttстара назва "вуглеводи" вкоренилася tttі є загальноприйнятою.
Історичні відомості
Uglevod = вугілля + вода?
[email protected]
У 1927 р. Міжнародна комісія по tttреформі хімічної номенклатури tttзапропонувала термін "вуглеводи" tttзамінити терміном "гліціди", однак tttстара назва "вуглеводи" вкоренилася tttі є загальноприйнятою.
Історичні відомості
Uglevod = вугілля + вода?
[email protected]
Слайд #5
Дисахариди
Цукроза
Мальтоза
Лактоза
Полісахариди
Крохмаль
Целлюлоза
Прості
Моносахариди
Глюкоза
Фруктоза
Рибоза
Дезоксирибоза
Складні
СN(H2O)M
ВУГЛЕВОДИ
[email protected]
Цукроза
Мальтоза
Лактоза
Полісахариди
Крохмаль
Целлюлоза
Прості
Моносахариди
Глюкоза
Фруктоза
Рибоза
Дезоксирибоза
Складні
СN(H2O)M
ВУГЛЕВОДИ
[email protected]
Слайд #9
Мальтоза – солодовий цукор
Міститься в солоді –
пророщених, висушених та
розмолотих зернах ячменю
Міститься в солоді –
пророщених, висушених та
розмолотих зернах ячменю
Слайд #11
Полісахариди: Крохмаль(С6Н10О5)N
Слайд #12
Целлюлоза (С6Н10О5)N
Слайд #13
Фізичні властивості:
Моносахариди та дисахариди:
солодкі на смак;
білі,кристалічні;
добре розчинні у воді
Полісахариди:
Волокнисті або аморфні,
без смаку,нерозчинні у воді
[email protected]
Моносахариди та дисахариди:
солодкі на смак;
білі,кристалічні;
добре розчинні у воді
Полісахариди:
Волокнисті або аморфні,
без смаку,нерозчинні у воді
[email protected]
Слайд #14
Хімічні властивості глюкози:
1. Горіння: C6H12O6 + 6O2 = 6H2O + 6CO2 + 2800 кДж
2. Окислення: C6H12O6 + Ag2O = C6H12O7 + 2Ag
C6H12O6+Cu(OH)2= C6H12O7 + Cu2O+H2O
3. Відновлення: C6H12O6 +Н2 = C6H14O6
4. Спиртове
бродіння: C6H12O6 = 2С2Н5ОН +2 CO2
[email protected]
1. Горіння: C6H12O6 + 6O2 = 6H2O + 6CO2 + 2800 кДж
2. Окислення: C6H12O6 + Ag2O = C6H12O7 + 2Ag
C6H12O6+Cu(OH)2= C6H12O7 + Cu2O+H2O
3. Відновлення: C6H12O6 +Н2 = C6H14O6
4. Спиртове
бродіння: C6H12O6 = 2С2Н5ОН +2 CO2
[email protected]
Слайд #15
Хімічні властивості цукрози,крохмалю,целюлози
Гідроліз:
а)цукроза: с12н22о11+н2о=с6н12о6+с6н12о6
глюкоза фруктоза
б) крохмаль,
целюлюза : ( С6Н10О5)n +nН2О= nC6Н12О6
[email protected]
Гідроліз:
а)цукроза: с12н22о11+н2о=с6н12о6+с6н12о6
глюкоза фруктоза
б) крохмаль,
целюлюза : ( С6Н10О5)n +nН2О= nC6Н12О6
[email protected]
Слайд #16
Добування вуглеводів
З рослин
З рослин
Слайд #17
Вуглеводи - важлива складова частина харчування людини і тварин. Багато з них використовується у харчовій промисловості, текстильній, при виготовленні клеїв та лікарських препаратів.
Використання вуглеводів
Uglevod = вугілля + вода?
Використання вуглеводів
Uglevod = вугілля + вода?
Слайд #18
Домашнє завдання:
Прочитати §
Виконати завдання:
Прочитати §
Виконати завдання: