Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17)


200



Слайд #1


Підготували учениці 11 класу
Кисленко Єлизавети
Литовченко Анастасії
ВУГЛЕВОДИ
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #1

Слайд #2


Вуглеводи — природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80 % сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за рахунок вуглеводів.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #2

Слайд #3


Вуглеводи — природні сполуки, які відіграють важливу роль у житті людини, тварин і рослин. Вони дуже поширені в природі, особливо в рослинному світі: 80 % сухої маси рослин становлять вуглеводи. Вуглеводи входять до складу їжі і є одним з найважливіших харчових продуктів людини. Потреба людини в енергії покривається при харчуванні за рахунок вуглеводів.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #3

Слайд #4


До вуглеводів відносять глюкозу, фруктозу, цукор (сахарозу), крохмаль, целюлозу тощо. Одні з них є основними продуктами їжі, інші (целюлоза) — основа для добування паперу, пластмас, волокон.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #4

Слайд #5


ЦЕЛЮЛОЗА
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #5

Слайд #6


Вуглеводи поділяють на моносахариди, дисахариди і полісахариди. Ознайомимося з найважливішими представниками вуглеводів.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #6

Слайд #7


Із моносахаридів найбільше значення має глюкоза, яку ще називають виноградним цукром. Глюкоза широко поширена в природі, вона міститься у великих кількостях у виноградному соку, меді, а також у спілих фруктах і ягодах. Це біла кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #7

Слайд #8


В природі синтез глюкози відбувається з неорганічних речовин в процесі фотосинтезу і хемосинтезу (в рослинах). У вільному стані глюкоза разом з фруктозою міститься в меду, плодах, квітках та інших частинах рослин; у тваринних тканинах – у крові, лімфі, мозку, серцевому та скелетному м'язах тощо. Вільна глюкоза використовується організмом для біосинтезу ряду інших цукрів.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #8

Слайд #9


Глюкоза – важливе джерело енергії в організмі. При повному окисленні глюкози до вуглекислого газу і води виділяється енергія. Для деяких бактерій глюкоза – єдине джерело енергії.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #9

Слайд #10


Глюкоза – важливе джерело енергії в організмі. При повному окисленні глюкози до вуглекислого газу і води виділяється енергія. Для деяких бактерій глюкоза – єдине джерело енергії.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #10

Слайд #11


До моносахаридів належить і фруктоза або, як її називають, плодовий цукор. Це ізомер і супутник глюкози у багатьох плодових і ягідних соках. Фруктоза значно солодша за глюкозу, у суміші з нею входить до складу меду. Фруктоза — найкращий вид цукру для хворих атеросклерозом, при порушенні в організмі обміну жирів.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #11

Слайд #12


Фруктоза є кетоноспиртом. Вона разом із глюкозою міститься у солодких плодах та меді. Фруктоза має більш солодкий смак, ніж глюкоза й цукроза.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #12

Слайд #13


Цукроза — речовина солодкого смаку, дуже добре розчинна у воді. Міститься в багатьох рослинах, здебільшого у їх плодах.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #13

Слайд #14


Сахароза (звичайний цукор) — біла кристалічна речовина, солодша за глюкозу, добре розчинна у воді. Важлива хімічна властивість сахарози — здатність до гідролізу (при нагріванні і наявності іонів водню як каталізатора).
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #14

Слайд #15


В Україні сахарозу (цукор) добувають з цукрового буряку. Для виділення сахарози цей природний продукт миють, подрібнюють І обробляють гарячою водою. Разом з сахарозою в розчин переходять різні кислоти, барвні речовини, від яких треба позбавитись.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #15

Слайд #16


Сахароза не лише важливий продукт харчування — її похідні використовуються в техніці, наприклад як пластифікатори у виробництві пластмас. Вона застосовується також для виготовлення деяких ліків, мікстур для дітей, сиропів тощо.
Презентація на тему «Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль у житті людини» (варіант 17) - Слайд #16