- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Білки» (варіант 3)
Презентація на тему «Білки» (варіант 3)
126
Слайд #1
Білки
Роботу виконали:
учениці ll-П курсу
Бигіч Ірина,
Скоробагатько Анастасія
Рокитнянський районний ліцей
Рокитнянської районної ради
Київської області
Роботу виконали:
учениці ll-П курсу
Бигіч Ірина,
Скоробагатько Анастасія
Рокитнянський районний ліцей
Рокитнянської районної ради
Київської області
Слайд #2
Білки
Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.
Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.
Слайд #3
Склад білків
Білки складаються з амінокислот, з'єднаних між собою в довгі ланцюжки. В організмі людини білок їжі розщеплюється до амінокислот, з яких організмом потім знову синтезуються білки людини.
Схематичне зображення утворення пептидного зв'язку.
Білки складаються з амінокислот, з'єднаних між собою в довгі ланцюжки. В організмі людини білок їжі розщеплюється до амінокислот, з яких організмом потім знову синтезуються білки людини.
Схематичне зображення утворення пептидного зв'язку.
Слайд #4
Всі білки в залежності від будови діляться на прості і складні.
Слайд #5
Виділяють чотири рівні структури білків:
Первинна структура;
вторинна структура;
третинна структура;
четвертинна структура.
Первинна структура;
вторинна структура;
третинна структура;
четвертинна структура.
Слайд #6
Первинна структура білка
Ланцюг залишків амінокислот.
Ланцюг залишків амінокислот.
Слайд #7
Вторинна структура білка
Поліпептидний ланцюг залишків амінокислот, закручений в спіраль.
Поліпептидний ланцюг залишків амінокислот, закручений в спіраль.
Слайд #8
Третинна структура білка
Спіраль поліпептидного ланцюга набуває просторову конфігурацію.
Спіраль поліпептидного ланцюга набуває просторову конфігурацію.
Слайд #9
Четвертинна структура білка
Остаточна просторова конфігурація білка, яка складається з декількох третинних структур. Поєднані вони між собою дисульфідними "мостиками".
Остаточна просторова конфігурація білка, яка складається з декількох третинних структур. Поєднані вони між собою дисульфідними "мостиками".
Слайд #10
Фізичні та хімічні властивості білків
Білки - надзвичайно різноманітні речовини.
Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі - в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинох на розчинябться.
Розчинені білки у воді утримують значну кількість зв'язаної води. Завдяки цьому водні
розчини білків в'язкі і при певних умовах можуть загусати. Розчини білків нестійкі.
Білки - надзвичайно різноманітні речовини.
Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі - в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинох на розчинябться.
Розчинені білки у воді утримують значну кількість зв'язаної води. Завдяки цьому водні
розчини білків в'язкі і при певних умовах можуть загусати. Розчини білків нестійкі.
Слайд #11
Денатурація білків
Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.
Процес денатурації окремої білкової молекули, що приводить до розпаду її "жорсткої" тривимірної структури, іноді називають плавленням молекули.
Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.
Процес денатурації окремої білкової молекули, що приводить до розпаду її "жорсткої" тривимірної структури, іноді називають плавленням молекули.
Слайд #12
Так само як і інші біологічні макромолекули (полісахариди, ліпіди) і нуклеїнові кислоти, білки - необхідні компоненти всіх живих організмів, вони беруть участь в більшості життєвих процесів клітини. Білки здійснюють обмін речовин і енергетичні перетворення. Білки входять вскладу клітинних структур - органел, секретуються в позаклітинний простір для обміну сигналами між клітинами, гідролізу їжі і освіти міжклітинної речовини.
Слайд #13
Дякую за увагу!