Презентація на тему «Білки» (варіант 3)


126



Слайд #1


Білки
Роботу виконали:
учениці ll-П курсу
Бигіч Ірина,
Скоробагатько Анастасія
Рокитнянський районний ліцей
Рокитнянської районної ради
Київської області
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #1

Слайд #2


Білки
Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #2

Слайд #3


Склад білків
Білки складаються з амінокислот, з'єднаних між собою в довгі ланцюжки. В організмі людини білок їжі розщеплюється до амінокислот, з яких організмом потім знову синтезуються білки людини.
Схематичне зображення утворення пептидного зв'язку.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #3

Слайд #4


Всі білки в залежності від будови діляться на прості і складні.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #4

Слайд #5


Виділяють чотири рівні структури білків:
Первинна структура;
вторинна структура;
третинна структура;
четвертинна структура.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #5

Слайд #6


Первинна структура білка
Ланцюг залишків амінокислот.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #6

Слайд #7


Вторинна структура білка
Поліпептидний ланцюг залишків амінокислот, закручений в спіраль.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #7

Слайд #8


Третинна структура білка
Спіраль поліпептидного ланцюга набуває просторову конфігурацію.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #8

Слайд #9


Четвертинна структура білка
Остаточна просторова конфігурація білка, яка складається з декількох третинних структур. Поєднані вони між собою дисульфідними "мостиками".
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #9

Слайд #10


Фізичні та хімічні властивості білків
Білки - надзвичайно різноманітні речовини.
Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі - в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинох на розчинябться.
Розчинені білки у воді утримують значну кількість зв'язаної води. Завдяки цьому водні
розчини білків в'язкі і при певних умовах можуть загусати. Розчини білків нестійкі.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #10

Слайд #11


Денатурація білків
Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.
Процес денатурації окремої білкової молекули, що приводить до розпаду її "жорсткої" тривимірної структури, іноді називають плавленням молекули.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #11

Слайд #12


Так само як і інші біологічні макромолекули (полісахариди, ліпіди) і нуклеїнові кислоти, білки - необхідні компоненти всіх живих організмів, вони беруть участь в більшості життєвих процесів клітини. Білки здійснюють обмін речовин і енергетичні перетворення. Білки входять вскладу клітинних структур - органел, секретуються в позаклітинний простір для обміну сигналами між клітинами, гідролізу їжі і освіти міжклітинної речовини.
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #12

Слайд #13


Дякую за увагу!
Презентація на тему «Білки» (варіант 3) - Слайд #13