- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 1)
Презентація на тему «Вітаміни» (варіант 1)
145
Слайд #1
Задачі:
сформулювати загальне уявлення про вітаміни,
дати поняття про авітаміноз, гіпо- та гіпервітаміноз.
розкрити роль вітамінів для здоров`я людини.
Тема уроку: Вітаміни.
сформулювати загальне уявлення про вітаміни,
дати поняття про авітаміноз, гіпо- та гіпервітаміноз.
розкрити роль вітамінів для здоров`я людини.
Тема уроку: Вітаміни.
Слайд #2
Вітамини – біологічні активні речовини, які діють в дуже малій кількості.
Вітаміни
Вітаміни
Слайд #3
Трішки історії…
Вітаміни відкрив
М.І. Лунін у 1880 році.
Вперше штучно синтезував вітамін польський біохімик Казимир Функ у 1911 році.
Через рік він придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".
Зараз відомо близько 50 видів вітамінів.
Вітаміни відкрив
М.І. Лунін у 1880 році.
Вперше штучно синтезував вітамін польський біохімик Казимир Функ у 1911 році.
Через рік він придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".
Зараз відомо близько 50 видів вітамінів.
Слайд #4
Значення вітамінів.
Входять до складу ферментів..
Впливають на обмін речовин.
Впливають на ріст та розвиток організму.
Підвищують опір організму до несприятливих факторів середовища.
Входять до складу ферментів..
Впливають на обмін речовин.
Впливають на ріст та розвиток організму.
Підвищують опір організму до несприятливих факторів середовища.
Слайд #5
ВОДОРОЗЧИННІ
(С, гр.В, РР)
ЖИРОРОЗЧИННІ
( А, Д, Е, К )
КЛАСИФіКАЦіЯ
(С, гр.В, РР)
ЖИРОРОЗЧИННІ
( А, Д, Е, К )
КЛАСИФіКАЦіЯ
Слайд #6
Вітаміни рослинного та тваринного походження надходять до організму в мікроскопічних дозах.
Слайд #7
Види вітамінної недостатності
АВіТАМіНОЗ
відсутність в організмі вітаміну
ГіПОВіТАМіНОЗ
нестача вітамінів
Цинга, рахіт,
куряча сліпота,
бері-бері
Швидка стомлюванність,
Зниження працездатності
Зниження імунітету
АВіТАМіНОЗ
відсутність в організмі вітаміну
ГіПОВіТАМіНОЗ
нестача вітамінів
Цинга, рахіт,
куряча сліпота,
бері-бері
Швидка стомлюванність,
Зниження працездатності
Зниження імунітету
Слайд #8
Азбука вітамінів.
Назва вітаміну, добова доза
Значення
Авітаміноз
Продукти
Назва вітаміну, добова доза
Значення
Авітаміноз
Продукти
Слайд #9
Вітаміни гр.В
Слайд #10
ВіТАМіН
Міститься
в горіхах,
печінці,
крупах,
м`ясі птахів,
зелені.
тіамін
1,6 мг.
Регулює обмін речовин, кровотворення,
роботу м`язів, активує процеси мозку.
При авітамінозі –
захворювання Бері-бері
(порушення нервової системи, росту,
слабкість та параліч кінцівок).
Міститься
в горіхах,
печінці,
крупах,
м`ясі птахів,
зелені.
тіамін
1,6 мг.
Регулює обмін речовин, кровотворення,
роботу м`язів, активує процеси мозку.
При авітамінозі –
захворювання Бері-бері
(порушення нервової системи, росту,
слабкість та параліч кінцівок).
Слайд #11
Вітаміни гр.В
В2 - відсутність вітаміну веде до захворювань
очей, порожнини рота;
В6- відсутність викликає дерматити -захворювання шкіри.
В12 - потрібний для утворення червоних кров'яних тілець.
В2 - відсутність вітаміну веде до захворювань
очей, порожнини рота;
В6- відсутність викликає дерматити -захворювання шкіри.
В12 - потрібний для утворення червоних кров'яних тілець.
Слайд #12
ВіТАМіН
АСКОРБіНОВА К-ТА
Допомагає організму боротися
з інфекціями, краще бачити,
стимулює оновлення клітин.
При авітамінозі - цинга ( запалення
ясен, випадають зуби, слабкість,
стомлюваність, головокружіння).
Міститься
в цитрусових,
солодкому перці,
ягодах,
моркві.
75- 100 мг.
АСКОРБіНОВА К-ТА
Допомагає організму боротися
з інфекціями, краще бачити,
стимулює оновлення клітин.
При авітамінозі - цинга ( запалення
ясен, випадають зуби, слабкість,
стомлюваність, головокружіння).
Міститься
в цитрусових,
солодкому перці,
ягодах,
моркві.
75- 100 мг.
Слайд #13
Вітамін С
Слайд #14
ВіТАМіН
РЕТИНОЛ
Необхідний для нормального росту
та розвитку епітеліальної тканини.
Входить до зорового пігменту
родопсину. При авітамінозі –
захворювання «Куряча сліпота»
Міститься
в молоці,
рибі, яйцях,
маслі, моркві,
петрушці,
абрикосах.
0,9 мг.
РЕТИНОЛ
Необхідний для нормального росту
та розвитку епітеліальної тканини.
Входить до зорового пігменту
родопсину. При авітамінозі –
захворювання «Куряча сліпота»
Міститься
в молоці,
рибі, яйцях,
маслі, моркві,
петрушці,
абрикосах.
0,9 мг.
Слайд #15
ВіТАМіН
РЕТИНОЛ
Необхідний для нормального росту
та розвитку епітеліальної тканини.
Входить до зорового пігменту
родопсину. При авітамінозі –
захворювання «Куряча сліпота»
Міститься
в молоці,
рибі, яйцях,
маслі, моркві,
петрушці,
абрикосах.
0,9 мг.
РЕТИНОЛ
Необхідний для нормального росту
та розвитку епітеліальної тканини.
Входить до зорового пігменту
родопсину. При авітамінозі –
захворювання «Куряча сліпота»
Міститься
в молоці,
рибі, яйцях,
маслі, моркві,
петрушці,
абрикосах.
0,9 мг.
Слайд #16
ВіТАМіН
Відповідає за обмін кальцію, ріст кісток.
При авітамінозі –
рахіт(деформація кісток, порушення
нервової системи, слабкість)
Виробляється
в шкірі
під дією УФП,
міститься
в яєчному жовтку,
рибному жирі, ікрі ,
маслі.
КАЛЬЦИФЕРОЛ
2,5 мг
Відповідає за обмін кальцію, ріст кісток.
При авітамінозі –
рахіт(деформація кісток, порушення
нервової системи, слабкість)
Виробляється
в шкірі
під дією УФП,
міститься
в яєчному жовтку,
рибному жирі, ікрі ,
маслі.
КАЛЬЦИФЕРОЛ
2,5 мг
Слайд #17
Вітамін D
Слайд #18
Вітамін D
Слайд #19
Гіпервітаміноз
Гіпервітаміноз виникає при надмірному вживанні вітамінів.
Проявляється у вигляді інтоксикації організму.
Особливо токсичні великі дози водорозчинних вітамінів, тому що вони накопичуються в організмі.
Гіпервітаміноз виникає при надмірному вживанні вітамінів.
Проявляється у вигляді інтоксикації організму.
Особливо токсичні великі дози водорозчинних вітамінів, тому що вони накопичуються в організмі.
Слайд #20
Добова норма вітамінів
Вітамін
Добова доза
С
75-100 мг
В1
1,4-2,4 мг
В2
1,5 – 3,0 мг
В6
2,0 - 2,2 мг
РР
15 – 20 мг
В9
200 мкг
В12
2 – 5 мкг
Н
50 -300 мкг
В3
5 – 10мг
А
0,5 – 2,5 мг
D
2,5 – 10 мкг
Е
8 – 15 мг
Вітамін
Добова доза
С
75-100 мг
В1
1,4-2,4 мг
В2
1,5 – 3,0 мг
В6
2,0 - 2,2 мг
РР
15 – 20 мг
В9
200 мкг
В12
2 – 5 мкг
Н
50 -300 мкг
В3
5 – 10мг
А
0,5 – 2,5 мг
D
2,5 – 10 мкг
Е
8 – 15 мг
Слайд #21
Вплив різних факторів на структуру вітамінів.
1. При дії високої температури в м`ясі втрачається до 60% вітамінів групи В.
2. Під час термічної обробки овочів руйнується до 20% вітамінів группи В та до 50% вітаміну С.
3. Вітамін С руйнується на повітрі.
1. При дії високої температури в м`ясі втрачається до 60% вітамінів групи В.
2. Під час термічної обробки овочів руйнується до 20% вітамінів группи В та до 50% вітаміну С.
3. Вітамін С руйнується на повітрі.
Слайд #22
Підведемо підсумки
Вітаміни – це біологічні активні речовини, що входять до складу ферментів.
Прискорюють процеси обміну речовин.
Підвищують розумову та фізичну працездатність.
Підвищують імунітет до захворювань.
Впливають на ріст та розвиток організму.
Вітаміни – це біологічні активні речовини, що входять до складу ферментів.
Прискорюють процеси обміну речовин.
Підвищують розумову та фізичну працездатність.
Підвищують імунітет до захворювань.
Впливають на ріст та розвиток організму.
Слайд #23
1
2
4
3
2
4
3
Слайд #24
1. Авітаміноз приводить до захворювання на цингу.
Тест «Вітаміни»
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Тест «Вітаміни»
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #25
2. Авітаміноз приводить до захворювання «курячою сліпотою».
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #26
3. Відсутність викликає параліч нервової системи, хворобу «бері – бері».
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #27
4. Відсутність викликає рахіт.
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #28
5. Який вітамін синтезується в шкірі під дією сонячного світла?
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #29
6.У моркві міститься багато каротину, потрібного для синтезу вітаміну…
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
А
В12
В2
С
Д
В1
В6
Слайд #30
Будьте здорові!
Д/З: §42, т/з,
за бажанням повідомлення “Вітаміни”.
Д/З: §42, т/з,
за бажанням повідомлення “Вітаміни”.