- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Як зберігти вітаміни в харчових продуктах»
Презентація на тему «Як зберігти вітаміни в харчових продуктах»
152
Слайд #1
Гиль
Бублій
Червонооченко
Заровна
11-В
як зберігти вітаміни в харчових продуктах
Бублій
Червонооченко
Заровна
11-В
як зберігти вітаміни в харчових продуктах
Слайд #2
існує 13 вітамінів
чотири вітаміну відносяться до жиророзчинних (A, D, Е і К), а інші дев'ять до водорозчинних
водорозчинні вітаміни входять до складу ферментів і прискорюють біохімічні реакції обміну харчових речовин і отримання енергії
що вітаміни - дуже нестійкі сполуки, які легко руйнуються під впливом навколишнього середовища - під дією світла, тепла, повітря, а також при контакті з металами, тому їх необхідно "щадити" при приготуванні їжі
Загальна інформація
чотири вітаміну відносяться до жиророзчинних (A, D, Е і К), а інші дев'ять до водорозчинних
водорозчинні вітаміни входять до складу ферментів і прискорюють біохімічні реакції обміну харчових речовин і отримання енергії
що вітаміни - дуже нестійкі сполуки, які легко руйнуються під впливом навколишнього середовища - під дією світла, тепла, повітря, а також при контакті з металами, тому їх необхідно "щадити" при приготуванні їжі
Загальна інформація
Слайд #3
Групи харчових продуктів та правила їх зберігання
Слайд #4
тваринні жири (вершкове і топлене масло, жири тварин і риб) і рослинні масла, є обов'язковим компонентом дитячих раціонів, так як є джерелом жиророзчинних вітамінів (А, Е, К, каротин)
ці вітаміни досить стійкі до термічної обробки, наприклад, варінні, але швидко окислюються на світлі й повітрі
рослинні масла також окислюються при контакті з повітрям, тому зберігати їх рекомендується в скляних темних бутлях з щільно прикрученою кришкою
Жирові продукти
ці вітаміни досить стійкі до термічної обробки, наприклад, варінні, але швидко окислюються на світлі й повітрі
рослинні масла також окислюються при контакті з повітрям, тому зберігати їх рекомендується в скляних темних бутлях з щільно прикрученою кришкою
Жирові продукти
Слайд #5
постачальниками в організм таких цінних вітамінів, як В1, В2, В6, В12, нікотинової кислоти, фолієвої кислоти, вітамінів А, Е
Теплова обробка впливають на вміст розчинних у воді вітамінів, чутливих до нагрівання, таких, як, В 6, В 12, В 9, С. Жиророзчинні вітаміни (А і D) і деякі інші водорозчинні вітаміни (В 1 , B 2, В 5, В 8 і РР) краще зберігаються при тепловій обробці
зберігати молоко, кефір, сир, сир та інше рекомендується в холодильнику.
Молоко, молочні та кисломолочні продукти
Теплова обробка впливають на вміст розчинних у воді вітамінів, чутливих до нагрівання, таких, як, В 6, В 12, В 9, С. Жиророзчинні вітаміни (А і D) і деякі інші водорозчинні вітаміни (В 1 , B 2, В 5, В 8 і РР) краще зберігаються при тепловій обробці
зберігати молоко, кефір, сир, сир та інше рекомендується в холодильнику.
Молоко, молочні та кисломолочні продукти
Слайд #6
багаті жиророзчинними (A, D, Е) і водорозчинними вітамінами - B 1,B 2, В 6
при термічній обробці продукту (особливо варінні) значно знижується концентрація вітаміну В 6, втрати інших - незначні
Яйця
при термічній обробці продукту (особливо варінні) значно знижується концентрація вітаміну В 6, втрати інших - незначні
Яйця
Слайд #7
ціне джерело не тільки мінеральних солей, але і практично всього спектру вітаміну В і жиророзчинних вітамінів
найбільша втрата вітамінів, таких, як A, B 1, B 2, PP, спостерігається при відварюванні м'яса і риб
Розморожування заморожених продуктів необхідно проводити при кімнатній температурі, в крайньому випадку в холодній воді, що дозволяє максимально зберегти вітамінну цінність продуктів
М'ясо, риба, а також м'ясні та рибні продукти і субпродукти
найбільша втрата вітамінів, таких, як A, B 1, B 2, PP, спостерігається при відварюванні м'яса і риб
Розморожування заморожених продуктів необхідно проводити при кімнатній температурі, в крайньому випадку в холодній воді, що дозволяє максимально зберегти вітамінну цінність продуктів
М'ясо, риба, а також м'ясні та рибні продукти і субпродукти
Слайд #8
постачальники вітамінів групи В: В 1, В 5, В 6, нікотинової кислоти
не рекомендується вживати в їжу і свіжу хліб, тому що він негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту
Крупи, хліб, хлібобулочні і макаронні вироби
не рекомендується вживати в їжу і свіжу хліб, тому що він негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту
Крупи, хліб, хлібобулочні і макаронні вироби
Слайд #9
основні джерела вітаміну С, який є дуже примхливим і починає "розпадатися"
Вплив сонячних променів при зберіганні овочів і фруктів збільшує втрати вітаміну С втричі
Овочі та фрукти багаті також вітамінами групи В: В 6, В 5, каротином, фолієвою кислотою, вітамінами Е і К
Овочі, зелень і фрукти
Вплив сонячних променів при зберіганні овочів і фруктів збільшує втрати вітаміну С втричі
Овочі та фрукти багаті також вітамінами групи В: В 6, В 5, каротином, фолієвою кислотою, вітамінами Е і К
Овочі, зелень і фрукти
Слайд #10
висновки
Слайд #11
готувати овочі та фрукти на пару;
при варінні додавати якомога менше води і використовувати її потім у соусах і супах;
готувати їжу перед самим прийомом їжі;
при виборі між замороженими і консервованими продуктами віддавати перевагу замороженим;
готувати заморожену їжу без розморожування;
готувати салати з недавно зірваних овочів, в іншому випадку вони втрачають вітаміни В і С;
використовувати посуд з нержавіючої сталі, при приготуванні в мідному посуді втрачається більше вітамінів С, Е і фолієвої кислоти;
ВИСНОВКИ
при варінні додавати якомога менше води і використовувати її потім у соусах і супах;
готувати їжу перед самим прийомом їжі;
при виборі між замороженими і консервованими продуктами віддавати перевагу замороженим;
готувати заморожену їжу без розморожування;
готувати салати з недавно зірваних овочів, в іншому випадку вони втрачають вітаміни В і С;
використовувати посуд з нержавіючої сталі, при приготуванні в мідному посуді втрачається більше вітамінів С, Е і фолієвої кислоти;
ВИСНОВКИ
Слайд #12
готувати овочі та фрукти на пару;
при варінні додавати якомога менше води і використовувати її потім у соусах і супах;
готувати їжу перед самим прийомом їжі;
при виборі між замороженими і консервованими продуктами віддавати перевагу замороженим;
готувати заморожену їжу без розморожування;
готувати салати з недавно зірваних овочів, в іншому випадку вони втрачають вітаміни В і С;
використовувати посуд з нержавіючої сталі, при приготуванні в мідному посуді втрачається більше вітамінів С, Е і фолієвої кислоти;
ВИСНОВКИ
при варінні додавати якомога менше води і використовувати її потім у соусах і супах;
готувати їжу перед самим прийомом їжі;
при виборі між замороженими і консервованими продуктами віддавати перевагу замороженим;
готувати заморожену їжу без розморожування;
готувати салати з недавно зірваних овочів, в іншому випадку вони втрачають вітаміни В і С;
використовувати посуд з нержавіючої сталі, при приготуванні в мідному посуді втрачається більше вітамінів С, Е і фолієвої кислоти;
ВИСНОВКИ
Слайд #13
завжди купувати свіжі продукти, особливо овочі і фрукти – у кількостях, які можуть бути витрачені протягом кількох днів;
зберігати бобові, макарони, рис, борошно в непрозорих ємностях, оскільки сонячні промені руйнують міститься в них вітамін В2;
при занадто боргом миття з овочів вимиваються вітаміни В і С, краще мити їх за допомогою щітки в проточній воді;
не піддавати молоко і молочні продукти впливу сонячних променів, оскільки вони втрачають вітаміни А, D, B2;
зберігати продукти, що вимагають охолодження, в холодильнику при постійній температурі до 4 ° C, щоб уникнути їх псування. Заморожені продукти краще зберігати при температурі нижче -18 ° C. Консервовані і сушені продукти слід зберігати в прохолодному і сухому місці.
ВИСНОВКИ
зберігати бобові, макарони, рис, борошно в непрозорих ємностях, оскільки сонячні промені руйнують міститься в них вітамін В2;
при занадто боргом миття з овочів вимиваються вітаміни В і С, краще мити їх за допомогою щітки в проточній воді;
не піддавати молоко і молочні продукти впливу сонячних променів, оскільки вони втрачають вітаміни А, D, B2;
зберігати продукти, що вимагають охолодження, в холодильнику при постійній температурі до 4 ° C, щоб уникнути їх псування. Заморожені продукти краще зберігати при температурі нижче -18 ° C. Консервовані і сушені продукти слід зберігати в прохолодному і сухому місці.
ВИСНОВКИ
Слайд #14
Дякуємо за увагу!