Раціональне харчування вагітної жінки не має нічого спільного з тим, щоб об´їдатися або, навпаки, недоїдати. Якщо майбутня мама "їсть за двох", вона створює сприятливі умови для виникнення різного роду проблем. І це не тільки зайві кілограми, від яких так складно позбавитися після пологів.
Слайд #3
З чого повинен складатися раціон майбутньої мами? З білків, жирів, вуглеводів у правильній пропорції. Дуже важливі і так звані мікронутрієнти: вітаміни, мінеральні речовини (вони ж - макро- і мікроелементи).
Слайд #4
У першому триместрі рекомендується їсти чотири рази на день. Перший сніданок повинен складати 30% від загальної калорійності денного раціону, другий сніданок - 1 5%, обід - 35%, вечеря -20%. Білкову їжу краще вживати в першій половині дня, а молочно-рослинну - увечері.
Слайд #5
На початок другого триместра вагітності плацента, через яку кисень і живильні речовини поступатимуть до дитини, вже сформувалася. Харчуйтеся у 5-6 прийомів. Зі всієї денної "дози" білків 50-60% повинні бути тваринними протеїнами. З них 25-30% - це м´ясо, птахи, риба; 20-25% - молочні продукти і 5% покривається за рахунок яєць.
Слайд #6
На початку третього триместра потрібно слідувати тим же дієтичним рекомендаціям.
Слайд #7
У раціон вагітної не повинні входити: алкоголь, тютюн, наркотики, а також ліки. Кількість куховарської солі повинна бути мінімальною.
Слайд #8
Солодощі - це джерело даремних калорій. Надлишок вуглеводів в дієті порушує обмін кальцію. Сахарозамінники - природна фруктоза і синтетичний ксиліт і сорбіт не менш калорійні.
Слайд #9
І звичайно, під час вагітності бажано обмежити продукти, що є відомими алергенами: шоколад, ікру, мед, цитрусові. Не підуть на користь газовані напої, що містять фарбники тартразин і азорубін (Е102 і Е122 відповідно).