- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Отруєння нітратами»
Презентація на тему «Отруєння нітратами»
138
Слайд #1
Отруєння нітратами
Хімія 10 клас
Хімія 10 клас
Слайд #2
За даними літератури,
гострі отруєння
трапляються при
вживанні води і
продуктів рослинного
і тваринного
походження з високим
вмістом нітратів.
гострі отруєння
трапляються при
вживанні води і
продуктів рослинного
і тваринного
походження з високим
вмістом нітратів.
Слайд #3
Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти перших місяців життя. Якщо мами вживають високо нітратні овочі, нітрати потрапляють у грудне молоко.
В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини формується тільки до одного року.
В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини формується тільки до одного року.
Слайд #4
Нині склалась парадоксальна ситуація. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша. А коштує вона завжди дорожче.
Так за що ми платимо більше?
Так за що ми платимо більше?
Слайд #5
Проте, остерігатися треба не лише овочевої продукції. Нітрати як консерванти є також у м'ясі, консервах, цукерках і навіть молоці. Вони як харчові добавки є практично в усіх продуктах, які пропонують продуктові гіпермаркети та ринки. Загалом, виробники мають вказувати наявність нітратів на упаковці, проте цієї вимоги дотримуються не всі. Зазвичай на маркуванні ці речовини позначають так:
Е-250 (нітрит натрію), Е-251 (нітрат натрію), Е-252 (нітрат калію) та Е-217 (натрієва сіль).
Е-250 (нітрит натрію), Е-251 (нітрат натрію), Е-252 (нітрат калію) та Е-217 (натрієва сіль).
Слайд #6
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко потрапляють у кров і розповсюджуються у всьому організмі.
Слайд #7
При вживанні високих доз нітратів з питною водою, чи продуктами харчування через
4-6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. Це часто супроводжується загальною
слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у
потиличній частині,
тахікардією.
4-6 годин проявляються характерні симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. Це часто супроводжується загальною
слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у
потиличній частині,
тахікардією.
Слайд #8
Перша допомога при отруєнні нітратами:
Ретельне промивання шлунку, tактивоване вугілля,
сольові проносні,
свіже повітря,
у складних
випадках негайна ttttttгоспіталізація.
Ретельне промивання шлунку, tактивоване вугілля,
сольові проносні,
свіже повітря,
у складних
випадках негайна ttttttгоспіталізація.
Слайд #9
Нітрати
– це актуально-екологічна проблема. Накопичуючись у токсичних концентраціях у ґрунті рослинах, воді, харчових продуктах, вони є причиною як гострих, так і хронічних, дуже часто безсимптомних отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.
– це актуально-екологічна проблема. Накопичуючись у токсичних концентраціях у ґрунті рослинах, воді, харчових продуктах, вони є причиною як гострих, так і хронічних, дуже часто безсимптомних отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.
Слайд #10
Аби захистити себе t t та запобігти tt t отруєнню, всі tпридбані на ринках овочі краще замочити на деякий час у воді. Вона виведе нітрати з плодів tта розчинить їх.
Слайд #11
При варінні й
тушкуванні виділення
нітратів з паром
переважає над їх
утворенням, тому в процесі приготування
капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати ttttttttt кришку.
тушкуванні виділення
нітратів з паром
переважає над їх
утворенням, тому в процесі приготування
капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати ttttttttt кришку.
Слайд #12
Додаток: