Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5)


150



Слайд #1


Витаміни
Підготувала
Ракітенко Марія
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #1

Слайд #2


Вітаміни - низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, з високою біологічною дією, необхідні для нормлаьного обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #2

Слайд #3


Вітаміни не синтезуються в організмі людини або накопичуються в недостатній кількості. Ендогенний синтез деяких із них, що здійснюється мікрофлорою тонкої кишки, не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #3

Слайд #4


Аскорбінова кислота(гамма-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти, вітамін C) C6H8O6, відносно проста органічна кислота, міститься у свіжих овочах (яблука, сливи, персики і т.д.) та городині (морква, капуста, буряк, картопля та ін.)
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #4

Слайд #5


Загальні відомості
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #5

Слайд #6


• Не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування.
• Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С.
• Велика кількість вітаміну C міститься в лимонах, плодах шипшини, червоного перцю, смородини, зеленої цибулі.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #6

Слайд #7


• Добова потреба людини в аскорбіновій кислоті досить велика — 63—105 мг.
• Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги. Отримана 1934 Тадеушем Рейхштейном, швейцарським хіміком, нобелянтом.
• Вітамін С виконує в організмі дві головні задачі: забезпечення імунного захисту і стабілізації психіки
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #7

Слайд #8


Вітамін С кращий засіб для збереження життєвої сили. Коли бракує С в людей кровоточать ясна, часті простуди, загроза запалення слизових оболонок, зайва вага, підвищувана втомлюваність, слабкі нерви, погана концетрація уваги, депресивний стан, безсоння, раннє утворення зморшок
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #8

Слайд #9


Функції
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #9

Слайд #10


- антиоксидантна;
- синтезує колаген;
- синтезує карнітин;
синтезує нейромедіатори
(орепінефрин і серотонін);
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #10

Слайд #11


- детоксикація і виведення хімічних речовин;
- модуляція імунітету;
- розклад і виведення холестерину;
- сприяє абсорбції заліза;
- захищає фолати і вітамін Е від окиснення і -підтримує ці вітаміни в активній формі;
- контроль рівня гістаміну в крові.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #11

Слайд #12


Токсичність
Декілька досліджень продемонстрували, що щоденне вживання 5-10 г вітаміна С здоровими людьми не призводить до побічної дії, за виключенням одиночних випадків нудоти, розлад кишечника та діареї.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #12

Слайд #13


Попри це, деякі дослідники попереджують про небезпечність виникнення каміння в нирках при великих дозах віт. С (оксалат являється метаболітом вітаміну С). Великі дози вітаміну С можуть знизити вміст міді. Вітамін С у формі жувальних таблеток може руйнувати емаль зубів внаслідок підвищеної кислотності.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #13

Слайд #14


Джерела вітаміну С
Бузина, ківі, апельсин, лимон, малина, грейпфрутів сік, буряк, цибуля, спаржа, капуста, печінка. Багато вітаміну С містить хрін, який слід натирати відразу ж на оцет, так як кислота сприяє збереженню вітаміну. Саме тому кисла капуста зберігає вітамін протягом цілого року.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #14

Слайд #15


Варка овочів, бобів, гороху з содою прискорює руйнування вітаміну, так само як і повільне нагрівання. При приготуванні їжі слід кидати овочі та картоплю в киплячу воду і споживати відразу, не даючи довго стояти звареній їжі. Ягоди, плоди та овочі краще вживати сирими або у вигляді свіжих соків і сиропів.
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #15

Слайд #16


Новітні дані
При дослідженні впливу вітаміну С на пасивних курців було виявлено, що люди, які перебувають у прокурених приміщеннях, відчувають оксидативний стрес, що прискорює прогресування атеросклерозу.
Висновок: пасивні курці потребують дотації вітаміну С
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #16

Слайд #17


Комітет експертів ВООЗ ввів поняття про безумовно допустимої добової дозі вітаміну С, яка не перевищує 2,5 мг / кг ваги тіла, і умовно допустимої добової дозі вітаміну С, яка становить 7,5 мг / кг
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #17

Слайд #18


Вітамін С (аскорбінка) у поєднанні з аспірином (величезна кількість німецьких, французьких, вітчизняних і т.д. препаратів), що приймається регулярно, довго і методично - майже гарантовані виразка і рак шлунка
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #18

Слайд #19


Основне джерело аскорбінки (найзнаменитішого вітаміну С) для дитини - мати, що годує. Додатковим джерелом повинні бути тільки фруктові соки (свіжовичавлені, ми пам'ятаємо). У препаратах ж реально потребують лише "искусственники".
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #19

Слайд #20


Яблучний сік (яким усі виробники бодяжат дорожчі соки) якраз не треба змішувати з іншими соками, тому що він містить аскорбіназу - фермент, що руйнує аскорбінову кислоту (вітамін С).
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #20

Слайд #21


Дякую за увагу!
Презентація на тему «Витаміни» (варіант 5) - Слайд #21