Презентація на тему «Жири. Склад жирів»


131



Слайд #1


Жири. Склад жирів, їх утворення. Жири у природі. Біологічна роль жирів.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #1

Слайд #2


Жири - складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #2

Слайд #3


 
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #3

Слайд #4


Головним критерієм, за яким ці речовини об'єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються у неполярних органічних розчинниках: естері, бензині, хлороформі.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #4

Слайд #5


За хімічною структурою жири є складними естерами триатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #5

Слайд #6


Жирні кислоти – це органічні сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий ланцюг.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #6

Слайд #7


Найпоширенішими є:
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #7

Слайд #8


пальмітинова та
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #8

Слайд #9


олеїнова жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #9

Слайд #10


Перші припущення щодо наявності в жирах «прихованої кислоти» були зроблені ще в XVII столітті. Мила - натрієві й калієві солі вищих карбонових кислот - здавна виготовляли варінням жирів з лугом.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #10

Слайд #11


1741 р. французький хімік Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) дією сильної неорганічної кислоти на мило добув масну на дотик суміш. Він припустив, що добута маса є жиром. Досліджуючи її властивості, науковець виявив,  що це не так.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #11

Слайд #12


1741 р. французький хімік Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) дією сильної неорганічної кислоти на мило добув масну на дотик суміш. Він припустив, що добута маса є жиром. Досліджуючи її властивості, науковець виявив,  що це не так.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #12

Слайд #13


Гідроліз жирів - хімічна реакція, за допомогою якої 1779 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле виявив: один з продуктів гідролізу (розкладання під дією води) жирів - гліцерин.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #13

Слайд #14


1817 р. його співвітчизник Шеврель добув з жирів уже відому «солодку олію Шеєле».
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #14

Слайд #15


1817 р. його співвітчизник Шеврель добув з жирів уже відому «солодку олію Шеєле».
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #15

Слайд #16


Жири містяться у всіх рослинах і тваринах.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #16

Слайд #17


У рослинах вони накопичуються переважно в насіннях, у плодовій м'якоті, у тваринних організмах - у сполучній, підшкірній і жировій тканині.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #17

Слайд #18


Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий і т.п.), як правило, є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир)
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #18

Слайд #19


Тваринні жири містять переважно насичені жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #19

Слайд #20


Рослинні жири (масла) отримують із зерен масляних рослин, наприклад із соняшника, хлопка, льону, сої. За ступенем очистки рослинного масла розділяють на: сирі, рафіновані, нерафіновані.
Презентація на тему «Жири. Склад жирів» - Слайд #20