Презентація на тему «Жири» (варіант 22)


189



Слайд #1


ЖИРИ. БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЖИРІВ.
Виконала учениця 21 групи
Рибченко Ніна
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #1

Слайд #2


Жири – це складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #2

Слайд #3


Головним критерієм, за яким ці речовини об'єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються у неполярних органічних розчинниках: естері, бензині, хлороформі.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #3

Слайд #4


За хімічною структурою жири
є складними естерами триатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Загальна формула естерів
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #4

Слайд #5


Жирні кислоти – це органічні сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий ланцюг.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #5

Слайд #6


Утворення молекули жиру
Хімічну природу жирів почали вивчати в першій половині ІХ ст. Синтез жиру тристеарину здійснив французький хімік М.Бертло
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #6

Слайд #7


Реакція естерифікації:
H2C-OH + HO-CO-R H2C-O-CO-R
HC -OH + HO-CO -R HC-O-CO -R + 3Н2О
H2C-OH + HO -CO-R H2C-O-CO -R
гліцерин карбонова кислота жир
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #7

Слайд #8


Гідроліз жирів - хімічна реакція, за допомогою якої 1779 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле виявив: один з продуктів гідролізу (розкладання під дією води) жирів - гліцерин.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #8

Слайд #9


Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий і т.п.), як правило, є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир). Тваринні жири містять переважно насичені жирні кислоти.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #9

Слайд #10


Рослинні жири (масла) отримують із зерен масляних рослин, наприклад із соняшника, хлопка, льону, сої. За ступенем очистки рослинного масла розділяють на: сирі, рафіновані, нерафіновані.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #10

Слайд #11


Жири - висококалорійні продукти. Деякі жири містять вітаміни A, D (наприклад, риб'ячий жир, особливо трісковий жир), Е (бавовняна, кукурудзяна олія). Жири відрізняються гарною засвоюваністю, що залежить від сорту і консистенції жиру. Краще засвоюються рідкі жири і жири з більш низькою температурою плавлення.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #11

Слайд #12


Жири мають велике значення в народному господарстві. Вони використовуються в парфумерії, шкіряній і лакофарбовій промисловості, у виробництві мила, маргарину і т.п.
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #12

Слайд #13


Жири - біологічно активні речовини, що входять до складу клітин рослинних і тваринних організмів
Жири в організмі можуть утворюватися не тільки з жирів, що надходять з їжею, але й у результаті синтезу з вуглеводів і білків. При окисненні 1 г жиру виділяється 37,7 кДж енергії .
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #13

Слайд #14


ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!
Презентація на тему «Жири» (варіант 22) - Слайд #14