- Головна
- Готові шкільні презентації
- Презентація на тему «Жири» (варіант 22)
Презентація на тему «Жири» (варіант 22)
189
Слайд #1
ЖИРИ. БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЖИРІВ.
Виконала учениця 21 групи
Рибченко Ніна
Виконала учениця 21 групи
Рибченко Ніна
Слайд #2
Жири – це складні ефіри гліцерину і вищих одноатомних карбонових кислот.
Слайд #3
Головним критерієм, за яким ці речовини об'єднали в одну групу, є те, що вони не розчиняються у воді, але добре розчиняються у неполярних органічних розчинниках: естері, бензині, хлороформі.
Слайд #4
За хімічною структурою жири
є складними естерами триатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Загальна формула естерів
є складними естерами триатомного спирту гліцеролу та високомолекулярних жирних кислот.
Загальна формула естерів
Слайд #5
Жирні кислоти – це органічні сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий ланцюг.
Слайд #6
Утворення молекули жиру
Хімічну природу жирів почали вивчати в першій половині ІХ ст. Синтез жиру тристеарину здійснив французький хімік М.Бертло
Хімічну природу жирів почали вивчати в першій половині ІХ ст. Синтез жиру тристеарину здійснив французький хімік М.Бертло
Слайд #7
Реакція естерифікації:
H2C-OH + HO-CO-R H2C-O-CO-R
HC -OH + HO-CO -R HC-O-CO -R + 3Н2О
H2C-OH + HO -CO-R H2C-O-CO -R
гліцерин карбонова кислота жир
H2C-OH + HO-CO-R H2C-O-CO-R
HC -OH + HO-CO -R HC-O-CO -R + 3Н2О
H2C-OH + HO -CO-R H2C-O-CO -R
гліцерин карбонова кислота жир
Слайд #8
Гідроліз жирів - хімічна реакція, за допомогою якої 1779 р. шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле виявив: один з продуктів гідролізу (розкладання під дією води) жирів - гліцерин.
Слайд #9
Тваринні жири (баранячий, свинячий, яловичий і т.п.), як правило, є твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир). Тваринні жири містять переважно насичені жирні кислоти.
Слайд #10
Рослинні жири (масла) отримують із зерен масляних рослин, наприклад із соняшника, хлопка, льону, сої. За ступенем очистки рослинного масла розділяють на: сирі, рафіновані, нерафіновані.
Слайд #11
Жири - висококалорійні продукти. Деякі жири містять вітаміни A, D (наприклад, риб'ячий жир, особливо трісковий жир), Е (бавовняна, кукурудзяна олія). Жири відрізняються гарною засвоюваністю, що залежить від сорту і консистенції жиру. Краще засвоюються рідкі жири і жири з більш низькою температурою плавлення.
Слайд #12
Жири мають велике значення в народному господарстві. Вони використовуються в парфумерії, шкіряній і лакофарбовій промисловості, у виробництві мила, маргарину і т.п.
Слайд #13
Жири - біологічно активні речовини, що входять до складу клітин рослинних і тваринних організмів
Жири в організмі можуть утворюватися не тільки з жирів, що надходять з їжею, але й у результаті синтезу з вуглеводів і білків. При окисненні 1 г жиру виділяється 37,7 кДж енергії .
Жири в організмі можуть утворюватися не тільки з жирів, що надходять з їжею, але й у результаті синтезу з вуглеводів і білків. При окисненні 1 г жиру виділяється 37,7 кДж енергії .
Слайд #14
ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!