Слайд #5
Фізичні властивості
Вітамін РР – білий кристалічний порошок без запаху, слабокислого смаку.
Фізичні властивості:
у холодній воді розчиняється у відношенні 1:70;
у гарячій воді розчиняється у відношенні 1:15;
малорозчинна в етанолі;
майже не розчиняється в ефірі;
температура плавлення 237°C;
стійкий в зовнішньому середовищі;
добре зберігається в харчових продуктах при сушінні.
Міститься в житньому хлібі, ананасі, гречці, квасолі, м'ясі, грибах, печінці, нирках. В організмі людини нікотинова кислота перетворюється в нікотинамід, бере участь в метаболізмі жирів, протеїнів, амінокислот, пуринів, тканинному диханні, глікогенолізі, синтетичних процесах, розширює дрібні кровоносні судини. Володіє дезінтоксикаційними властивостями. При відсутності в їжї вітаміну РР у людини розвивається захворювання пелагра.