Жи́лавий понеді́лок = Жи́лник — перший понеділок Великого посту, коли господині печуть житні коржі з не квашеного тіста — жи́ляники (у цей день їдять лише їх замість хліба та хрін з буряковим квасом, редьку, часник, цибулю); цей день ще має назву Полоскозу́б (вважалося, що треба полоскати горілкою або вином зуби, аби не залишилося в них скоромної їжі після Масниці); по обіді йшли зазвичай до церкви «на поклони»; цей день також називали Чи́стим понеді́лком (день без обіду, тому з чистим посудом); з днем пов’язана народна прикмета,— «як у Чистий понеділок погода ясна, то й пшениця уродить рясна».
Жайворонок В. В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. — К.: Довіра, 2006.— С. 220.