КОНСЕ́РВИ, ів, ми. (одн. консе́рва, и, ж., розм.).
1. Харчові продукти тваринного або рослинного походження, відповідно оброблені (сушінням, стерилізацією, солінням і т.ін.) та вміщені в герметичне закриті банки для зберігання протягом тривалого часу. Заряд армії запотребував незвичайної маси.. консервів (Фр., VIII, 1952, 362); Гастрономічні крамниці спокушали зір бляшанками різних консервів (Донч., II, 1956, 206); — А ми консерву поїмо.. і знову марш-марш вперед (Гончар, Таврія.., 1957, 592).
2. тільки мн., спец. Окуляри з темними скельцями для захисту очей від яскравого світла, пилу тощо. Чорні скельця консервів.
Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 4. — С. 264.