РАЦІО́Н, у, ч.
1. Склад і норма їжі, харчовий пайок для людини на певний проміжок часу. В повсякденний раціон робітників увійшли такі харчі, як м’ясо, масло, молоко, риба, сахар, яйця, фрукти, солодощі (Нар. тв. та етн., 3, 1957, 87); Вони [переміщені особи] жили у тісних бараках, тричі на день їх годували скороченим солдатським раціоном (Рибак, Час.., 1960, 353).
2. Набір різних кормів у певній кількості для худоби і свійської птиці на добу. Примірний раціон для дійних корів у стійловий період такий: сіно — 10 кілограмів, силос — 35 кілограмів, коренеплоди — 15 кілограмів (Колг. Укр., 12, 1961, 37); Учені-птаховоди розробили кормові раціони для курей різного віку, ваги та несучості (Зоол., 1957, 129).
Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 7. — С. 458.