ШАМПА́НСЬКИЙ, а, е. Признач. для виготовлення ігристого виноградного вина за допомогою шампанізації. Вчені й спеціалісти встановили, що саме тут, на високогірних схилах Тянь-Шаню, можуть добре розвиватись шампанські сорти винограду (Веч. Київ, 7.XII 1968, 4).
Шампа́нське вино́ — те саме, що шампа́нське. Серед шампанських вин розрізняють сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі (Наука.., 2, 1969, 48); Весело, як шампанське вино, запінились радістю Баб’якові очі (Д. Бедзик, Дніпро.., 1951, 220).
Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 11. — С. 402.