ТРИПТОФА́Н, у, ч. Одна з незамінних амінокислот, що входить до складу багатьох білків, а в організмі людини та деяких тварин є вихідною речовиною для синтезу нікотинової кислоти. Якість протеїну визначається вмістом у ньому незамінних амінокислот (триптофану та лізину), тобто так званих воднорозчинних білків, що відіграють провідну роль в обміні речовин у рослин (Колг. Укр., 4, 1959, 23); До складу капустяного соку входить шістнадцять вільних амінокислот, серед них є конче потрібні організмові триптофан, лізин, метіонін (Наука.., 4, 1974, 58).
Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980.— Т. 10. — С. 267.