Твір на тему: «Трагедія відчуження особистості в новелі Франца Кафки «Перевтілення»



Одного ранку людина прокидається і розуміє, що від неї минулої вже нічого не залишається. Грегор розуміє, що його існування тепер носить ледь помітний сенс. Чому так сталося, що чоловік відчуває себе лише комахою у цьому світі?

У творі має місце зображення ситуації відчуження особистості від навколишнього світу через різні обставини, що діють, як тягар, та, водночас, відчуження від цієї людини найближчих людей через те, що тепер вже власне людина діє, як тягар, на них. Звичайний офісний робітник, для якого праця стала центром життєвого шляху, адже він працював на забезпечення своєї родини, одного ранку розуміє повну свою відчуженість від цілого світу. Кожен день був схожий на попередній, як дві краплі води, тож Грегор втрачає зв’язок із іншим життям, де події б’ють ключем. Як повернути все назад? Здається, що звичайна турбота та підтримка з боку близьких людей повернула б Грегора до життя, та ситуація з кожним днем все більше ускладнювалася.

Не можна навіть пояснити різку зміну ставлення сім’ї головного героя, коли він втратив роботу і перестав приносити користь для своїх рідних. Те, що Грегор став комахою, змінило і його становище для близьких — для них він так само перетворився на незграбне чудовисько, яке потребувало посиленого догляду за ним. Тепер його навіть і годували об’їдками.

Новела «Перевтілення» — це історія про те, як один ранок повністю змінив життя людини, коли та втратила ту єдину ниточку, що утворювала зв’язок між нею та цілим світом; історія про відчуження не просто людини як істоти, а людини-особистості.