Твір на тему: «Роздуми над винуватцями родинних сварок і баталій» за повістю Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»



Соціальна, побутова і надзвичайно реалістична повість І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» відтворює не тільки життя українського селянства у часи після відміни кріпацтва, а й дає деякі відповіді на складні питання сьогодення. У повісті багато кумедних ситуацій, але не слід поспішати з них сміятися. Адже патріархальні сімейні стосунки в родинах українських селян, які після земельної реформи 1861 року тільки-но почали розпадатися, були й справді досить безглуздими, та все ж раціональне зерно в них було.

Конфлікт у родині Кайдашів розпочинається між представниками старшого й молодшого покоління. Можна спостерігати, як все напруженішими й напруженішими стають стосунки між Кайдашихою і Мотрею — свекрухою та невісткою.

Приводи для сварок у Кайдашевій сім’ї найрізноманітніші, але усі вони мають суто побутовий характер. Та проблема тут значно серйозніша: духовне непорозуміння між членами родини. Конфлікти в повісті перемежаються невеличкими перемир’ями, але явище це тимчасове. І. Нечуй-Левицький застерігає: «Лихо в хаті тільки затихло й притаїлося, неначе гадина зимою. Весняне тепло кинули на ту гадину перше молодиці, і гадина підвела голову, засичала на всю Кайдашеву хату, на все подвір’я».

І посварилися стара Кайдашиха та Мотря не через мотовило: просто стала нестерпною атмосфера в хаті. Можна багато розмірковувати про несумісність характерів жіночої половини Кайдашів, але у випадку з цією родиною причиною сварок були не характери героїв, а глобальні соціальні зміни тогочасного села.

«Кайдашева сім’я» І. Нечуя-Левицького є одним з найпопулярніших творів класичної української літератури. Письменникові вдалося відтворити найяскравіші риси українського селянства, народної мови, а також трагічне і складне явище: хоча й повільний, але невідворотний занепад української родинності.

Повість «Кайдашева сім’я» сповнена дотепного гумору, але загальне враження від неї досить важке. Адже складається враження, що у творі йде оповідь не тільки про післяреформене українське село, а й про нашу сучасність. І ні для кого не секрет, що чимало сучасних українських родин впізнають себе в героях твору.

Хоча винуватцями стану, що склався у сім’ї Кайдашів, були не стільки побутові проблеми, скільки загальнонародні, у них є лише дві можливості зберегти родинність: або відступити старшому поколінню і дати дорогу молоді, або розійтись по інших кінцях рідного села чи навіть по різних селах, на що у них немає ніякої можливості.