Твір на тему: «Наталка Полтавка — ідеал української жінки»



З давніх-давен одну з найважливіших ролей в житті чоловіка займала жінка. Саме вона допомагає йому в скрутну хвилину, піклується про сімейне вогнище і зберігає тепло рідного дому. Тому для будь-якого чоловіка завжди було важливо знайти ту жінку, яка змогла б дати йому затишок і відчуття надійності.

Аналізуючи постать Наталки Полтавки, як головної героїні однойменної п’єси Івана Петровича Котляревського, ми розуміємо, чому на руку та серце дівчини було так багато претендентів. На мою думку, її з упевненістю можна назвати ідеалом української жінки.

Наталка народилась в багатій сім’ї, а отже, припущення, що матеріальні цінності, до яких вона звикла з дитинства, могли замінити духовні, цілком ймовірне. Проте дівчина не бажає приймати рішення стосовно свого заміжжя, обґрунтовуючи свій вибір наявністю у претендента розкішного дому чи грошей. Таким чином ми бачимо, що в ній присутня важлива риса, притаманна тільки справжнім жінкам — непідкупність. Наталка розуміє, що багатство — це не той чинник, який дозволяє створити надійну сім’ю. І навіть матеріальна скрута в житті родини дівчини не переконує її у правильності вибору вийти заміж за Тетерваковського, оскільки вона не може покохати його за будь-які гроші.

Наталка вкотре доводить своє благородство, коли відмовляє возному у пропозиції вийти за нього заміж. І якщо матір дівчини не розуміє такої позиції дочки, то читач має змогу оцінити усю красу її душі й силу її любові. Любові до бідного хлопця Петра, який пішов на заробітки для того, аби догодити батьку Наталки й довести, що він спроможний стати надійним супутником у її житті. Тут і відкривається нашим очам ще одна важлива риса справжньої української жінки — вірність своєму коханому.

Окрім основної сюжетної лінії, п’єса містить у собі деталі, які вказують на ще одну особливість характеру дівчини: хоча її власні погляди на ситуацію, яка склалась з Тетерваковським, не збігається з поглядами її старої матері на заміжжя, вона не може піти наперекір дорогій її серцю людині, тому приймає пропозицію возного вийти за нього заміж. Але цим своїм вчинком дівчина аж ніяк не падає в очах читача, а, навпаки, її образ підноситься в ореолі високої духовності й поваги до старших. Ми бачимо, що заради щастя рідних вона може поступитись власним інтересам. Така твереза розсудливість є однією із найважливіших рис ідеалу жінки.

Як відомо, Наталка була не тільки працьовитою, відповідальною, щирою, доброю і слухняною дівчиною — вона, до того ж, була надзвичайно красивою. Але усі похвали, які стосувались її зовнішності, не зробили дівчину гордовитою. Її скромність захоплює будь-якого читача. А така особливість характеру — невід’ємна складова ідеальної жінки.

У своїй п’єсі геніальному Івану Котляревському вдалось не тільки висвітлити сюжет, описати побут тогочасних людей, їх переживання та життєві цінності. Автор також дав змогу читачу побачити, яким є ідеал української жінки, надавши усі необхідні риси головній героїні твору — Наталці Полтавці.