Твір на тему: «У чому сенс життя» за повістю Осипа Турянського «Поза межами болю»



Факт того, що людина почала досліджувати різноманітні науки, свідчить про те, що її турбувало чимало питань, які вона намагалась вирішити — так зародились фізика, хімія, біологія. Однак не тільки природа навколишня цікавила людство, а й її власний внутрішній світ, мета її існування та реальності, яка її оточувала. Так зародилась гуманітарна цариця — філософія. Її дослідники натхненно працювали над вивченням суті людини, і одне з найголовніших завдань філософів було знайти відповідь на запитання «У чому сенс життя?» Пошуки почали активно вестись не тільки в наукових межах, а й в творчості: літературі, художньому мистецтві тощо.

Осип Турянський не залишився осторонь і подав свій варіант розв’язки, зашифрувавши його між рядками своєї повісті «Поза межами болю». Через діалоги своїх героїв, опис природи навколо, умови виживання та внутрішні стосунки між людьми автор намагався виокремити сам сенс життя. Його основний посил — це ствердження, що людське існування є вічною боротьбою тваринних інстинктів, які були головним керунком ще для древніх людей, та інтелектом, який розвивався тисячоліттями, аби сьогодні ми спостерігали протистояння цих двох абсолютно різних за походженням сил. Я вважаю, що Осип Турянський, відображаючи таким чином свою ідею змісту життя, натякав читачеві на те, що тільки тоді, коли людина остаточно поборе своє тваринне начало, а розум і мудрість заволодіють її думками і діями, все людство отримає новий шанс на існування, відбудеться прорив у його історії.

У загальному, сенс людського життя описують двома основними поняттями: здобуттям матеріальних або духовних цінностей. Це паралель до інстинкту та інтелекту. На щастя, людина має право самостійно обрати, яку концепцію вона прийме і застосує у своєму житті. Однак сьогодні більшість з нас погрузла в щоденних, побутових проблемах, пов’язаних саме з матеріальними благами, і, бажаючи їх заповнити, ми не маємо часу і наснаги попіклуватись про своє духовне начало.

Повість Осипа Турянського «Поза межами болю» написана для тих, хто зневірився в собі і шукає вирішення численних питань, які щодня витають в голові. Це безпосередня демонстрація усієї цінності життя, людської гідності і стосунків з іншими, елементарних почуттів, таких як любов, радість, відчуття щастя. Автор тільки наводить читача на правильний, на його думку, варіант відповіді до питання «У чому сенс життя?», бо за кожним з нас лежить особистий вибір — прийняти такий розвиток подій чи обрати інший.